Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. november 2015, 13:20

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Kolm pöörast lugu alkoholist (1)

1. Marguse lugu: hädad ununevad ruttu

42aastane Margus ei kurtnud kunagi mingite tervisehädade üle. Arstilkäike ta ei sallinud ja tervisekontrollis polnud pärast lapsepõlve käinud. Ülekaal (ikka kolmekohaline number!) pikka meest ei häirinud. Endistviisi kulus igal õhtul paar liitrit õlut, kõrvale mõnusad õllesigarid. Suitsu ka parasjagu. Jalgratas sai küll muretsetud ja alul natuke sõidetud ka, aga diivanil lesimine ja arvuti nokkimine kaalus pedaaliväntamise ruttu üles.

Ja siis see juhtus. Pere oli parasjagu välismaal, Margus mõnules kodus õlle seltsis. Öösel lõi südamesse kole valu. No ega see meest murra, mõtles Margus ja võttis valuvaigisteid. Nii terve nädalavahetuse. Esmaspäeval istus autorooli ja sõitis tööle, kuid valud olid hirmsad. Õnneks sattus sõber läbi astuma. Tollele oli pilt kohe selge. Laadis Marguse autosse ja otsemaid haiglasse! Seal polnud pikka juttu, mõne tunni pärast oli mees opilaual – infarkt, ja üsna raske.

Õnneks läks taastumine kiiresti ning Margus lubati hulga ravimite ja dieediplaaniga koju. Aga inimene unustab hädad ruttu. Kerged toidud asendusid tasapisi rammusate pitsade ja muu sellisega. Poole aasta pärast oli mehel jälle õllepudel ees ja sigaret hambus.

Praegu on Margus siiski täiesti elus. Aga mis edasi? Sest kes on saanud ühe infarkti, sellel on suur tõenäosus saada ka järgmine, mis enam nii hästi lõppeda ei pruugi.

2. Karli lugu: alkohol võib tappa

25aastane Karl oli elurõõmus ja seltskondlik. Seda juba väga noorest east kimbutama hakanud suhkruhaigusest hoolimata. Ta käis pidudel, võttis napsi, erilist ülekaalu polnud. Muidugi, kogu aeg pidi meeles pidama, et õigel ajal tuleb endale vajalik insuliinisüst teha.

Eks sellega sai naljagi, kui mees endal keset parimat pidu kõhu paljaks kiskus ja süstla sisse torkas. “Nagu narkomaan!” naersid sõbrad.

Ja siis tuli prohmakas. Karli ema, kellega mees koos elas, helistas poja sõpradele: “Karl on surnud. Heitis õhtul magama ja hommikul enam ei ärganud.” Hiljem selgus: Karl oli kõvasti purjus ja unustas ennast süstida. Tagajärg oli fataalne.

3. Noore ehitaja lugu: saatuslik tromb

Kolmene töömeeste seltskond Lõuna-Eestist, kõik varastes kolmekümnendates eluaastates, leidis ehitajatena tööd Harjumaal. Mehed majutati korterisse, kus nad nädalavahetustel alkoholiga igavust peletasid.

Ka tol saatuslikul nädala-vahetusel oli jooming alanud reede õhtul ning jätkus kuni pühapäeva õhtuni. Esmaspäeva hommikul mindi välja, et autoga objektile sõita, kuid üks neist autosse ei jõudnud.

Mehed leidsid kaaslase asfaldilt, parem kehapool rippus lõdvalt, hingamine oli vaevaline, ta ei reageerinud. Kiirabi saabus viie-kuue minutiga, haiglasse jõudis mees haiguse avaldumisest vähem kui tunniga, mis oleks pidanud andma parima võimaluse aju päästa ja olukorra põhjustanud tromb lõhustada.

Kahjuks oli trombe niivõrd palju, et trombolüüs ei andnud efekti. 31aastane mees jäi halvatuks, suutmata ise neelata, liigutada ning suhelda.