Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
11. november 2015, 14:10

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Kui palju puhtust on paras?

Aktiivne siseelu käib suus, seedesüsteemis, hingamisteedes ja vagiinas. Ihkad täiuslikku puhtust, kuid osa baktereid on hädavajalikud. Millised argumendid on bakterite poolt, mis nende vastu?

Poolt (ehk head bakterid)

Tervislikud bakterid aitavad organismil edukalt toimida ning blokeerida kahjulike batsillide tegevust.

Mikrobioloog Charles Gerba:

Kasutades “kõiki baktereid hävitavat” seepi, loob inimene soodsa pinnase haigust tekitavatele mikroobidele. Koos muu mustusega tapame ka enda normaalse mikrofloora baktereid, kes tavatingimustes meid kaitsevad. 

Patoloog Ave Minajeva:

Liigsel hügieenil ja puhtusearmastusel võib olla oma hind – pisikute vähesus võib endaga kaasa tuua allergia (astma, heinapalavik, ekseemid), aga ka diabeedi ning reumotoid-artriidi sagenemise. Teadlased arvavad, et pisikute puudusel jääb meie immuunsüsteem korralikult välja arenemata.

Antibakteriaalsete käsnade, seepide, lõikelaudade jms kasutamine võib tekitada illusiooni, et köögis enam ükski bakter ei ela. Tegelikult muutub köök pärast seda tõeliseks bakteri aretuslaboriks, kus paljunevad pisikud, kes on bakterivastastele ainetele vastupanuvõimelised ehk resistentsed.

Resistentsete bakterite tekkeni on viinud ka antibiootikumide liigkasutamine. Kui ravikuur pooleli jätta või neelata ainult mõni juhuslik tablett, harjuvad bakterid väikeste annustega ära ja muunduvad ühest tüvest teise.

Mikrobioloogia õppejõud Peter Cartwrigh:

Toiduainetes leiduvad probiootilised bakterid taastavad antibiootikumiravi järel seedekulgla normaalse mikroobikoosluse, tõhustavad piimasuhkru lõhustamist ja omastamist, suurendavad seedekulglast B-rühma vitamiinide imendumist, soodustavad soolestikust kaltsiumi, raua ja fosfori saamist, vähendavad kõhulahtisuse tekke riski ning lühendavad selle kestust ja vaevusi. 

Euroopa molekulaarbioloogia laboratooriumi vanemteadlane Peer Bork:

Soolestikufloora mängib otsustavat rolli ka ainevahetuses. Bakterid eritavad aineid, mis reguleerivad otseselt isu ning glükoosi energiaks muundumist maksas ja lihastes ning seega rasvaladestuste teket. 

Ämmaemand Bianka Peetson:

Osa (näiteks teepuuõliga) intiimpesugeele hävitab ka häid baktereid, seepärast tasub kasutada neutraalse pH-ga intiimpesuvahendeid, mis sisaldavad normaalset tupe mikrofloorat säilitavaid piimhappebaktereid.

Vastu (ehk halvad bakterid) 

Terviseameti epidemioloogianõunik Kuulo Kutsar:

Kolibakterid ehk soolekepikesed põhjustavad seedesüsteemi haigusi ning levivad mikroobidega saastunud toiduainetega. 

Charles Gerba:

Toidu sisse sattunud bakterid võivad põhjustada toidumürgitusi. Süüdi on nendes eelkõige temperatuurivead: sööki säilitatakse toatemperatuuril või jahutatakse liiga aeglaselt.

TÜ meditsiinilise biotehnoloogia erakorraline professor Marika Mikelsaar:

Väljaheites peituvale kolibakterile on käsi väga lähedal tualetis end pühkides, seetõttu on kätepesu pärast WC külastust hädavajalik. 

Bianka Peetson:

Eritised, mida inimene normaalselt eritab, tekitavad halva lõhna ning annavad ka soodsa paljunemisvõimaluse mikroobidele. Seega, mida kauem kanda aluspükse või pesukaitset, seda suurema tõenäosusega bakterid seal paljunema hakkavad.

www.mercola.com: 

Tampoonid võivad luua bakterite kasvuks soodsad tingimused. Tupeseinal asetsevad tampooni tekitatud mikropisarad võimaldavad bakteritel koguneda. Üks teadaolev tampooni kasutamise risk on toksilise šoki sündroom (TSS), Staphylococcus aureus või Streptococcuse bakterite rühm. 

Peer Bork:

Tasakaalust välja läinud bakterifloora võib hõlpsasti viia nakkushaiguste või ainevahetusprobleemideni, nagu rasvumine ja diabeet.

Ave Minajeva:

Streptococcus mutans on süüdi hambaemaili lagunemises. Sellele bakterile meeldivad väga suhkrud. Neid lõhustades tekitab ta piimhapet, mis söövitabki hammastesse augud.

Naistearst Ülle Kadastik:

Bakteriaalne vaginoos on mikroobide normaalse koosluse häirumine, mille puhul tupes normaalselt paiknevate piimhappebakterite osakaal on vähenenud anaeroobsete e õhku mittearmastavate mikroobide kasuks, mis tekitab põletiku-sarnase seisundi tupes. (TÜ Kliinikumi naistekliiniku)