Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
1. november 2015, 17:00

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Kui kiiresti võib pärast sünnitust rasedaks jääda? (9)

Kui pikk võiks soovituslikult olla kahe raseduse vaheline aeg? Merilin, 32

Andrei Sõritsa (Elite erakliiniku juhataja ja naistearst): Kui lähtuda loodusest, saab naine rasestuda siis, kui tema "süsteem" hakkab pärast sünnitust uuesti tööle, s.t kui algavad uuesti menstruatsioonid ja naine lõpetab rinnaga toitmise.

Tavaliselt on rinnaga toitmise ajal rasestumine välistatud, kuid mitte alati. Mõned naised rasestuvad ka rinnaga toitmise ajal, isegi juba kolm kuud pärast sünnitust.

Keisrilõige soovituslikku rasestumise aega ei mõjuta, kuna keisrilõike arm ei muutu tugevamaks kuu või aasta pärast. Seega saab keisrilõike järel rasestuda samuti nagu pärast spontaanset sünnitust.

Sobivaima kahe raseduse vahelise aja kohta on vastakaid arvamusi: ühed soovitavad rasestuda aasta pärast sünnitust, et lapsed saaksid omavahel mängida ja nii on neid kergem kasvatada, teised aga pooldavad pikemat perioodi, et esimene laps jõuaks kasvada ja talle saaks elu alguses rohkem tähelepanu pöörata.

Ilmselt on mõistlik pärast sünnitust oodata vähemalt aasta, seda nii rinnaga toitmise kui ka naise koormuse aspektist lähtudes.