Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
29. oktoober 2015, 17:07

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Rege rauta suvel? Vale! Keha võib abi vajada nüüd ja kohe! (1)

Kui tunned pidevat väsimust ja stress on kogu aeg laes, töövõime niru ning lisaks katkevad juuksed ja murduvad küüned, võiks lasta kontrollida vere rauavarusid.

Raud on eluks hädavajalik mineraalaine nii beebidele, lastele kui ka täiskasvanutele. Raud osaleb paljudes eluks olulistes protsessides. See on vajalik hemoglobiini moodustumiseks, mis osaleb vereloomes ja vastutab organismis hapniku transpordi eest, viies hapniku kopsudest kudedesse. Raud toetab normaalset vaimset ja füüsilist arengut ning tõhustab immuunsüsteemi toimimist.

Suurenenud rauavajadus. Raua-vajadus kasvab tunduvalt raseduse ajal, sünnitusega seoses ja imetamisel. Rohkem rauda vajavad kasvueas lapsed, sportlased, eakad ja taimetoitlased. Rauakaotus võib suureneda menstruatsiooni tõttu ning seedetrakti verejooksude korral.

Rauavaegus on üks kõige tavalisemaid mineraalainepuudusi maailmas. Vere rauavarusid võiks kontrollida, kui tunned pidevat väsimust ja kurnatust ning oled stressis. Rauavaegusest võivad märku anda keskendumisraskused ja töövõime vähenemine, aga ka kahvatu nahk ning murduvad küüned ja juuksed.

Kust saame? Kõige paremini omastame rauda loomsetest allikatest (liha, maks), taimsed rauaallikad on näiteks rohelised kaunviljad, spinat, petersell, kõrvitsaseemned, läätsed, maasikad.

Aita raual imenduda!

On mitmeid toite ja toidulisandeid, mis võivad soodustada või hoopis takistada raua imendumist.

Raua imendumist soodustavad lihatooted, C-vitamiin, vask. Rauarikka toidu söömise järel võiks süüa tsitruselisi.

Raua imendumist takistavad kaltsium ja piimatooted, tsink, tee, kohv, kliid, viljatooted, parkained, kakao ja šokolaad. Seetõttu võiks rauapreparaate võtta toidukordade vahelisel ajal.

Apteegist leiad rauapreparaate tablettide, kapslite, lahuste ja siirupitena. Apteegis müüdav hematogeen on tuntud kui verd tugevdav vahend, sest see sisaldab rauda. 100 g hematogeeni katab täiskasvanu päevasest rauavajadusest üle poole.

Rauapreparaate valides uuri nende koostist ja pea nõu arsti või apteekriga, et tagada raua parim omastatavus ja vähendada võimalikke kõrvaltoimeid. Sagedasim kõrvaltoime on kõhukinnisus või -lahtisus.

Verd tugevdavate ravimtaimedena võid kasutada kõrvenõgeselehti, vaarikavarsi, raudrohtu, pihlakat.