Keha

Liha ja vorstikeste söömine suurendab vähiriski sama palju kui suitsetaminegi (44)

Õhtuleht.ee, 26. oktoober 2015, 13:20
Foto: PantherMedia / Scanpix
Et töödeldud lihas võivad aja jooksul moodustada vähkitekitavad ained, tõstab peekoni, singi ja vorsti söömine inimese riski haigestuda vähktõppe sama palju kui suitsetaminegi.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) värske aruande kohaselt on viis olulisemat vähktõve riski lisaks töödeldud liha söömisele alkohol, asbest, arseen ja sigaretid, kirjutab Telegraph.

Vähkitekitavad ained moodustuvad lihas siis, kui seda säilitamiseks töödeldakse suitsetades, kuivatades või soolates.

Selle kõrval suurendab vähiriski, eriti soolevähiriski, punase liha tarbimine.

Üks võimalik seletus sellele on, et lihale annab punase värvuse rauaühend heem, mis võib soole limaskesta kahjustada.

Ka suurendab lihasööjate riski vähktõppe haigestumiseks asjaolu, et lihasõbrad kipuvad sööma vähem vähktõbe ennetavat taimset toitu.

Vähiuuringute fond soovitab soolevähi riski vähendamiseks süüa punast liha (veise-, sea- ja lambaliha) nädalas mitte rohkem kui 500 grammi ning tarbida võimalikult vähe töödeldud liha.

Samal teemal

8. oktoober 2015, 15:15
16 märki, mis võivad viidata vähile, kuid mida kiputakse alahindama
7. jaanuar 2015, 16:59
Onkoloog Tiiu-Liis Tigane: "Vähi puhul ei saa küll õnnele lootma jääda"
25. mai 2013, 07:57
Lahingu vähiga võidab vähk. Inimene saab aga võita vähemalt aastakümneid
3. juuli 2012, 07:17
Iga neljas vähk tuleb niikuinii!