Liha ja vorstikeste söömine suurendab vähiriski sama palju kui suitsetaminegi (44)
Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) värske aruande kohaselt on viis olulisemat vähktõve riski lisaks töödeldud liha söömisele alkohol, asbest, arseen ja sigaretid, kirjutab Telegraph.
Vähkitekitavad ained moodustuvad lihas siis, kui seda säilitamiseks töödeldakse suitsetades, kuivatades või soolates.
Selle kõrval suurendab vähiriski, eriti soolevähiriski, punase liha tarbimine.
Üks võimalik seletus sellele on, et lihale annab punase värvuse rauaühend heem, mis võib soole limaskesta kahjustada.
Ka suurendab lihasööjate riski vähktõppe haigestumiseks asjaolu, et lihasõbrad kipuvad sööma vähem vähktõbe ennetavat taimset toitu.
Vähiuuringute fond soovitab soolevähi riski vähendamiseks süüa punast liha (veise-, sea- ja lambaliha) nädalas mitte rohkem kui 500 grammi ning tarbida võimalikult vähe töödeldud liha.
Kommentaarid