Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
26. oktoober 2015, 14:15

Ettevaatust! Ohtlik kõhuviirus levib ka õhu kaudu (3)

Miks noroviirus levib nii kiiresti? Teadlased ehitasid oksendamise masina, mida katsetades ilmnes, et äärmiselt nakkav kõhutõbi levib ka õhu kaudu.

Noroviirus on äärmiselt nakkav kõhutõbi, mis teeb kõhu lahti ja paneb oksendama, kirjutab Atlantic. Noroviirushaiguse sümptomiteks on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Mõnikord võib olla väike palavik, külmavärinad, peavalu, lihasvalud ja väsimus. Haigus algab enamasti järsult ja nakatunud inimene tunneb ennast väga haigena.

Noroviirust peetakse enamasti mustade käte haiguseks. Haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse uuringute andmeil on seda võimalik saada isegi restoranis söömas käies, kui köögis askeldab haige töötaja ning toit on seetõttu saastunud.

Noroviiruse pisikud on äärmiselt vastupidavad, püsides näiteks nõudel nädalaid.

Põhja-Carolina teadlaste meeskond otsustas uurida, kas noroviirus võib levida ka õhu kaudu ehk kui keegi oksendab, kas siis on võimalik ka haigestuda.

Selle väljaselgitamiseks ehitasid nad nii-öelda oksendamise masina. Seda katsetades ilmnes, et pärast seda, kui keegi oksendab, lendleb õhus vähemalt 36 erinevat noroviiruse osakest ehk täpselt kahekordne kogus batsille, mis on vajalik inimese noroviirusesse nakatumiseks.

See uuring toob ilmekalt välja, miks noroviirus hooajati kulutulena levib ning et haiguspuhangut on ka kõige rangemaid hügieeninõudeid appi võttes väga keeruline ära hoida.