Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
27. oktoober 2015, 14:50

Tööstress kimbutab? Joo tegemiste kõrvale suhkruga teed või kohvi (2)

Kuigi suhkru lisamine kohvi või tee sisse tõstab automaatselt nende jookide kalorisisaldust ja ei pruugi nii kehakaalule hästi mõjuda, kinnitab värske uuring, et suhkruga magustatud tee või kohv on parimad tööstressi leevendajad.

Vähemalt väidavad nii California Ülikooli teadlased, kes tegid katse 19 18-40 aastase naisega, andes neile juua erinevaid jooke. Pool grupist jõi suhkruga jooke 12 päeva jooksul hommiku-, lõuna- ja õhtusöögi kõrvale. Teisele poolele grupist anti loodusliku magusaine aspartaamiga jooke, vahendab Daily Mail.

Enne ja pärast katseaega anti naistele lahendada keeruline matemaatikaülesanne ning nende aju skaneeriti selgitamaks välja stressitaset. Stressihormooni kortisooli taset uuriti süljeproovide abil.

Ilmnes, et neil naistel, kes tarbisid suhkruga jooke, tekkis matemaatikaülesande ajal organismis vähem kortisooli kui neil, kes tarbisid aspertaami. Ehk teisisõnu: suhkur aitab vähendada organismis stressihormoonina tuntud kortisoolii kogust. 

Tegu on esimese tõendina sellest, et suhkur aitab stressi leevendada. Siiski soovitavad teadlased suhkru tarbimisega ettevaatlikud olla, kuna magusatarbimine suures koguses võib vastupidiselt mõjuda, tekitada ülekaalu ja sellest johtuvalt hulga teisi terviseprobleeme.