Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
29. oktoober 2015, 11:00

Ekssuitsetajad kutsuvad suitsetamisest loobunuid üles virtuaalset säraküünalt süütama

Kampaania „Ekssuitsetajad on peatamatud" on alates 2011. aastast aidanud inimestel tubakast loobuda, rõhudes tubakavaba elu positiivsetele külgedele ehk suitsetamisest loobumine annab parema tervis ja heaolu, rohkem vaba raha ja üldises plaanis parema elukvaliteedi.

Tasuta digitaalse tervisenõustamisteenuse äpp iCoach 2015. aasta versioon tuli välja veebruarikuus ning on juba kogunud 26 296 uut kasutajat. Alates programmi loomisest 2011. aastal on 36% iCoachi kasutajatest enda sõnul suutnud kolme kuu jooksul suitsetamisest loobuda. Lisaks tervislikumale elule tähendab see enam kui 262 miljoni euro suurust kollektiivset rahasäästu.

Homseni saavad ekssuitsetajad ja iCoachi kasutajad tähistada oma saavutusi säraküünla süütamisega digitaalsel Euroopa kaardil. Kaarti saab kasutada ka armsa inimese julgustamiseks halvast harjumusest loobumisel. Kaardi lõplikku versiooni kõikide säraküünaldega esitleb tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis 30. oktoobril Brüsselis.

„Südamekirurgina olen olnud suitsetamise tagajärgede otseseks tunnistajaks. Olen kaotanud kaks venda tubakaga seotud haiguste tõttu. Tubakas põhjustab Euroopa Liidus igal aastal peaaegu 700 000 ärahoitavat surma. Range tubakakontrollipoliitika koos selliste teadlikkuse tõstmise kampaaniatega nagu „Ekssuitsetajad on peatamatud" on Euroopa Liidu rahvatervise edendamise jaoks üliolulised. Suitsetamisest loobumine on elumuutev saavutus, mille üle uhke olla", ütles volinik Vytenis Andriukaitis.

Euroopa KOK-koalitsiooni peasekretär Catherine Hartmann toonitas: „Suitsetamisest loobumine on kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse (KOK-i) kujunemise ennetamiseks hädavajalik, kuna WHO andmetel saab sellest vastasel juhul 2030. aastaks kolmas peamine surmapõhjustaja."

Euroopa kopsuarstide assotsiatsiooni tubakakontrolli komitee esimees professor Carlos Jimenez-Ruiz ütles kampaaniat kommenteerides, et kombineerituna efektiivsete suitsetamisest loobumise programmidega on sellised kampaaniad nagu „Ekssuitsetajad on peatamatud" suitsetamisega seotud surmade vähendamiseks Euroopas hädavajalikud.

Rohkem infot veebilehel www.exsmokers.eu