Foto: PantherMedia / Scanpix
Treenimine
4. november 2015, 16:57

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta augustikuu Tervis Plussis.

Äpp: anna minna! Käes on trenniaeg! (1)

Kalorid, sammud, kilomeetrid, tempod, isegi söögiportsud – kõik see ja enamgiveel saab kokku nutifonis. Ikka selleks, et meid terviserajal ja trenniliinil hoida. Testisime, kuidas see äppidel õnnestub.

Äpid on sajaga fun!

Sandra Raju, aeroobikatreener (27)

Olen kasutanud erinevaid äppe, jooksmisel olen jäänud Endomondo juurde, sest kogu mu trenniajalugu on seal sees. Vahel kasutan samal ajal ka Nike+ Runningu äppi, et tulemusi võrrelda. Mulle meeldivad Nike+ Runningu mängulised lisavidinad ja äge disain – ikkagi naine ja natuke disainihull! Jõusaalitreeningul võtan appi Gymbossi intervalltaimeri – lihtne ja loogiline süsteem. Kui soovin end tõsiselt proovile panna, valin oma suure lemmiku – Nike Training Clubi äpi, mis on lihtsalt suurepärane treeningu­sõber. Lisaks on see tasuta! Olen olnud aktiivne kasutaja umbes pool aastat ja ikka leian enda jaoks veel avastamata nurki, mis teevad mu treeningud kordi huvitavamaks, kui nad varem olid.

Nike Training+ Club – personaaltreener telefonis

Mida teeb? See on personaaltreener sinu telefonis, programmid on loonud Nike treenerid. Äpis on üle 100 treeningu­programmi ning see pakub võimalusi jälgida oma arengut. NTC (Nike Training Clubi) äpil on neli suunitlust: 1) Get Lean (suure intensiivsusega harjutused vastupidavuse arendamiseks), 2) Get Toned (kerged raskused koos intervall­harjutustega keha toonusesse viimiseks), 3) Get Strong (suuremate raskustega ja intensiivsemad jõuharjutused) ja 4) Get Focused (15minutised programmid konkreetsete lihasgruppide treenimiseks). Valida võib 15–45minutiliste programmide seast.

Tugevused. See on hea võimalus oma fantaasiale puhkust anda ning lasta telefonitehnikal enda eest töö ära teha. Kui soovid, paneb tehnoloogia kokku ka treeningukava, et oma eesmärke saavutada.

Valikus on kolm taset: algaja tase, kesktase ja edasijõudnu oma. Iga harjutust saab vaadata videos, mis on oluline, et tehnika oleks korrektne.

Äpi programmid on väga motiveerivad – võid peale panna oma lemmik­muusika ning kui maailma parim tennisist Serena Williams raske harjutuse keskel ütleb: “You can do it – don’t give up!”, siis mõtlen: “Jah, Serena, saan hakkama!”... ja kütan edasi. Muidugi peab leidma endas motivatsiooni programm üksi läbi teha, sest harjutused pole teps mitte kerged. Minu soovitus: ära mõtle trennis sellele, kui raske see harjutus on, vaid kui palju head see teeb ning kui hästi sa end pärast tunned. Pole ühtki trenni, mida sa hiljem kahetseksid!

Nõrkused. Kuigi äpp on suure­pärane innustaja, ära üle pinguta. Kontrolli harjutuste tehnikat. Kui ei jaksa või ei oska, siis puhka, vaata või küsi. Tehnika alati enne tempot!

Nõudlikud kaaslased

Evelin Kivilo-Paas, Tervis Plussi peatoimetaja (35)

Kuni selle testini polnud ma näppinud mitte ühtegi äppi. Äpikasutajate kirglikud kõnelused stiilis oi-kui-lahedad need on, ei suutnud mind veenda. Mis mõttes tuleb üks tehnikavidin mulle ütlema, et mine nüüd trenni või joo vett? Nagu ma ise ei teaks? Aga eluga tuleb kursis olla, eks ole?! Kuna äppe on palju, regasin end kohe mitme kasutajaks. Ja kõik nad hakkasid minult midagi “nõudma”.

Fitbit – südametunnistus randmel

Mida teeb? Fitbit Flexi randmeseade on päevase aktiivsuse ja tervise­käitumise mõõdik. See loendab astutud sammud, kilomeetrid ja mõõdab keskmise kiiruse trennis, kusjuures äpp suudab eristada kasuteguriga ehk aktiivsed sammud tavalistest ning annab aimu ligikaudsest põletatud kalorite hulgast. Äpi abil võib koostada ka toitumis­plaani. Lisaks monitoorib Fitbit sinu ööund – mitu korda ärkasid ja mitu minutit olid rahutu. Kel veejoomisega kehvad lood, pole hullu – vibreeriv randme­pael võib aidata surinaga meelde tuletada, et on aeg kraani juurde minna.

Tugevused. Iga täidetud eesmärki, olgu see siis 10 000 sammu või 90 aktiivset minutit, tunnustab randmepael õrna pigistava mõnusurinaga.

See äpp ei anna alla – kui öötunnid hakkavad ohtlikult lähenema, teeb nuti­seade kutsuva kõlli: hei, 2456 sammu veel minna. Mõjus! Kes ei tahaks, et tema äpil vilguksid punaste taldade asemel rõõmsalt rohelised? Minu sammurekordid sündisid päevadel, mil läksin jala kodust tööle, sattusin kaubamajja šoppama ja käisin ka jooksmas – nii see 24 000 +– tuligi.

Hoopis olulisem on minu jaoks aga üks teine rida – see, mis mõõdab aktiivseid minuteid (näitab järje­pidevust ja intensiivsust). Äpp arvestab keha­kaaluga, mis muudab tulemused täpsemaks. Juba hommikul ärgates on magades kulutatud kalorid näha.

Kõige rohkem meeldis mulle aga võimalus oma unekvaliteeti monitoorida, kuigi siin oli võimalus äppi ka n-ö petta – kui ma näiteks voodist üles ei tõusnud, vaid unetuna veidi aega lakke vahtisin, tõlgendas äpp seda rahutu une, mitte ärkamisena.

Nõrkused. Fitbit ei suuda eristada erinevaid liikumisviise, valikus on kõndimine, jooks või matk. Näiteks rattasõidu, rulluisutamise või ujumise puhul on ta nõutu. Kui valisin rattasõidu ajaks jooksutreeningu, sai randmepael küll aru, et ma midagi seal sadulas teen, ja poetas mu sammukontole 45 sõidu­kilomeetri eest ligi 8000 sammu.

RunKeeper – mitte ainult jooksjatele 

Mida teeb? Mõõdab treeningu tempot, distantsi ning tõuse ja langusi, jälgib kaalukaotust, aitab parandada vormi ja saavutada eesmärke. Kaks aastat tagasi pälvis see äpp Lifehackeri parima jooksu­äpi tiitli. Kõlab paljulubavalt!

Tugevused. Alustuseks uurib äpi­treener minu eesmärkide kohta: kas tahan kaotada kaalu, alustada jooksmist, minna võistlema vms. Seejärel on tal mitu lisaküsimust, näiteks palub ta hinnata oma treenitust. Alles siis soovitab äpp trenniplaani. Mõned lihtsamad plaanid on tasuta, kõrgemate ja spetsiifilisemate eesmärkideni jõudmise eest tuleb maksta. Äpi suurim pluss on, et see sobib paljudele treeningutasemetele.

Kuigi nime järgi justkui jooksu­äpp, on see hea kaaslane mis tahes trennis – rattasõidul, jõutrenni tehes, suusatades jm.

See äpp on kontrollifriik – mõistagi ei jätnud ta märkimata, kui ma ei asunud kohe oma valitud programmi järgi treenima. Hei, kuhu sa kadunud oled? Alles mõni aeg tagasi arvasid sa, et on üsna hea aeg plaaniga alustada. Vot selline piinlik hetk tehnika ees! See pole siiski midagi selle kõrval, kuidas üks teine äpp solvus põhjalikult selle peale, et ma oma päevatoite nutikasse ei toksinud, ning saatis mulle sõnumi, mille lõpetas sõnadega: OK, me ei saada sulle enam neid teateid!

RunKeeperi võib ühendada Polari pulsi­kellaga, et jälgida südamelöögi­sagedust. Lisaks ühendub äpp automaatselt telefonis oleva muusikaäpiga.

Äpp pakub suurepärast võimalust elada virtuaalseltsielu (nt RunKeeper Live võimaldab teha sõpradele trennist otseülekande). Olgu, see innustab ja sütitab, aga äkki läheks siis pigem koos sõbraga jooksma?

Nõrkused. Kuigi RunKeeper on päris põhjalik äpp, ei kujuta ma ette, et see suudaks asendada srahvaspordiürituselt saadud emotsiooni või päris treenerit, kes aitaks korrastada treeninguplaani, kuulaks-toetaks-nõustaks, kui oled väsinud või vigastusega kimpus.

Äpiga sammuma!

Kersten Lehismets, tõlkija ja koolitaja (29)

Esmalt laadisin alla trenniäpi (Endomondo). Kuigi aastatepikkune jooksukogemus lubab juba tunde järgi küllaltki täpselt läbitud distantsi pikkust aimata, on näiteks võistlusteks treenides hea oma kiirust täpsemalt teada.

Endomondo – kiiruse ja distantsi tšekk

Mida teeb? Äpi tasuta versioon annab infot läbitud distantsi, rajaprofiili tõusude-languste ja liikumiskiiruse kohta, arvutab välja kogu distantsi keskmise ja maksimaalse kiiruse. Funktsioon “laps” (ringid) annab teavet iga kilomeetri kohta ehk illustreerib pingutust lõbusa pildiga. Näiteks ilmus mu 13,5 km ringi esimese soojenduskilomeetri taha pildike kilpkonnast, lõpuspurdi eest teenisin väleda jänese. Endomondo näitab kogu läbitud trajektoori kaardil. Pulsi­sageduse mõõtmiseks on äpi juurde vaja osta lisaseadmeid.

Tugevused. Väikese lisatasu eest saab treeninguplaani, soovi korral hoiab audio­treener su trenniskäimistel silma peal.

Pärast jooksu on võimalik trenni kohta märksõnu kirja panna, kas siis iseendale meeldejätmiseks või sõpradega jagamiseks. Logi ainult Facebooki, lisa kaart, foto ja kommentaarid ning teeni oma saavutuste eest meeldimisi. Sotsiaalsel poolel on tähtis roll – Endomondo kutsub üles üle maailma võrgustuma ja teistele kasutajatele väljakutseid esitama, et leida (virtuaalseid) treeningu­kaaslasi, kellega kilomeetreid mõõta ja kellele kaasa elada.

Nõrkused. Soovitan suhtuda ettevaatlikult kalorikulu illustreerivatesse numbritesse, sest äpp ei tea treenija sugu, pikkust, kehakaalu ega aktiivsuse taset.

Moves – nutikas motivaator 

Mida teeb? Moves on äpp, mis arvutab päevase liikumise kokku kilo­meetrites ja sammudes. Otsustasin Movesiga oma astumised üle lugeda. Selgus, et vajalikud 10 000 sammu saab kokku umbes 8kilomeetrisest jooksust. Kuid ka igapäevatoimetuste, kas või koristamise käigus koguneb samme uskumatult palju.

Tugevused. Sammulugeja on hea motivaator. Ühel päeval, mil mul oli koos paar tuhat sammu alla kümne tuhande, läksin õhtul veel väikesele jalutuskäigule, et eesmärk täita. Moves võimaldab arvet pidada erinevate liikumisviiside, näiteks kõndimise, jooksmise ja rattasõidu kohta. Selleks ei pea oma nutiseadmes midagi muutma – vidin tunneb ise ära, kas kõnnid, jooksed või sõidad rattaga. iPhone’i omanikel on võimalik lisada äppi kuni 60 spordiala.

Moves salvestab päeva jooksul läbitud trajektoori ning näitab seda ka kaardil. Näiteks teab ta, mitu minutit ma bussipeatusesse kõndisin, ühistranspordiga sõitsin, mitu sammu seejärel Keskturul tegin ning kuidas ja millise vahendiga ma koju tagasi jõudsin. Ja selleks ei ole ma pidanud ühtki transpordiliiki või asukohta ise käsitsi määrama. Võrreldes Endomondoga on Movesi pluss see, et seda ei ole vaja eraldi käivitada – kuupäeva vahetudes asub seade uue päeva aktiivsust kohe ise jälgima. 

Nõrkused. Et kogu aktiivsus salvestatud saaks, peab seade liikujale piisavalt lähedal, näiteks taskus olema.

Ühtegi sammu äpita

Rain Sepp, ettevõtja (34)

Kasutan paljusid äppe, aga põhilised on Withings, MyFitnessPal ja Endomondo.

MyFitnessPal + kaaslased – terviseanalüüs taskus

Mida teevad? Withings Pulse loeb samme, mõõdab und, pulssi, vere hapnikusisaldust. Endomondoga käin jooksmas. Sellega ühilduvad mu pulsivöö ja kell, mis aitab analüüsida treeningut. MyFitnessPali sisestan päevamenüü ja programm arvutab kokku kalorid. See süngib omakorda Endomondoga ning kogu tarkus jookseb kokku Withingsisse. Withingsi nutitargad vererõhuaparaat ja kaal saadavad mõõtmistulemused samuti äppi, nii et oma avalehel näen tervise hetkeseisu.

Tugevused. Tänu meeldetuletustele, kiitustele ja laitustele, mida äpp mulle saadab, ei jäta ma naljalt ühtki trenni vahele. Peale selle näeksid siis ka kõik sõbrad, et ma pole trenni teinud. Keegi ei taha luuser olla, samal ajal kui teine on jooksnud 15 km oma parima ajaga!

Väga motiveeriv on vaadata, mis on teiste jooksjate keskmine aeg, kui tihti ja missuguse pulsisagedusega nad treenivad. See pole muidugi võistlus, aga kuna see on sotsiaalne ja olen mängus sees, siis see on fun, aga ka sõltuvus! Ma ei tee enam ühtegi sammu, ilma et mõni vidin mu tulemust ei mõõdaks.

Äpp saadab mulle iga nädala ja kuu lõpus kokkuvõtte, kuidas läinud on – kas vorm on tõusuteel või languses. See motiveerib pingutama!

Äpp annab ka teada, kui kipun end üle treenima.

Kuigi mu tegevused on äppidest läbi imbunud, ei tunne ma, et olen end üle monitoorinud. Pigem on mul süda rahul, et olen terve, tunnen, et ma ei rapsi niisama. Oma äpist saadan vererõhuandmed ka perearstile, kes näeb, et kõrge vererõhk on kontrolli all.

Nõrkused. Äppide mängulisus on sõltuvusttekitav.