Foto: Kuvatõmmis
Uudised
30. oktoober 2015, 09:17

Terviseameti hinnangul on netiarst.ee portaali tegevus seaduslik

Juuni keskel avati portaal netiarst.ee, mille tegevuse seaduslikkuse seadis Terviseamet toona kahtluse alla. Nüüd on pärast kirjavahetust ja kohtumisi leitud, et veebi vahendusel perearstide, õdede ja eriarstidega konsulteerimine on igati seaduslik ning seesugune tegevus ei nõua tervishoiu teenuse osutaja loa taotlemist. 

Terviseamet jõudis raviteenust vahendava internetiportaaliga Netiarst alustatud kirjavahetuse ja kohtumiste käigus järeldusele, et keskkonna näol pole tegu tervishoiuteenuse osutaja, vaid telemeditsiinilise lahendusega. Seega pole Netiarstilt nõutud tervishoiuteenuse osutaja luba, sest vastav nõue on täidetud kõigil portaali vahendusel teenust pakkuvatel arstidel ja tervishoiutöötajatel.

Netiarsti tegevjuhi Janne Germani sõnul oli Terviseameti järeldus ootuspärane, sest Netiarsti veebikeskkonna roll on pakkuda täielikult turvalist ja usaldusväärset viisi kahe osapoole kokku viimiseks üle videosilla.

„Lihtsustatult öeldes pakume meie turvalist IT-platvormi, ravi ja nõustamisega tegelevad arstid üle riigi. Sealjuures on kõigil Eesti arstidel võimalus liituda Netiarsti platvormiga," märkis German.

Juunis tööd alustanud portaal netiarst.ee võimaldab video vahendusel konsulteerida perearstide, -õdede, eriarstide ka tervisespetsialistidega. Endale sobiva aja võib seejuures ka samaks päevaks ning konsultatsioon perearsti või -õega on hetkel tasuta.

Terviseameti kinnitusel on Netiarsti keskkond ühtlasi kohustatud ära hoidma isikuandmete omavolilist salvestamist, muutmist ja kustutamist ning tagama, et tagantjärele oleks võimalik kindlaks teha, millal, kelle poolt ja milliseid isikuandmeid salvestati, muudeti või kustutati või millal, kelle poolt ja millistele isikuandmetele andmetöötlussüsteemis juurdepääs saadi.

„Suhtume väga tõsiselt oma kohustusse garanteerida isikuandmete turvalisus ning Terviseameti viimane kiri kinnitab, et meie süsteemid seda ka täielikult tagavad. Meie koostöö Terviseametiga on olnud väga konstruktiivne ja oleme kõik nende poolsed soovitused arvesse võtnud. Kindlasti kavatseme head koostööd jätkata," lisas German.