Kõik südamehaigete probleemid, mis pole perearstide pärusmaa, võiksid Eesti Kardioloogide Seltsi president Peep Laanmetsa hinnangul jõuda kiiremas korras kardioloogini.Foto: ARNO SAAR
Uudised
30. oktoober 2015, 10:36

Perearstid ja kardioloogid arutlevad südamehaigete ravivõimaluste parandamise üle (1)

Kuidas kõrgema etapi spetsialisti ehk kardioloogi juurde satuksid just need haiged, kes seda tõesti vajavad ning millised on üha uuenevate ravimeetodite juures perearsti võimalused südamehaiget aidata? Neile küsimustele otsitakse vastuseid täna Tallinnas toimuval perearstide ja kardioloogide ühiskonverentsil

„Krooniliste südame-veresoonkonnahaigete inimeste arv järjest kasvab, kuid tänu kaasaegsetele ravivõimalustele on nende haigus hästi kontrolli all. Samuti on pidevalt suurenenud õe kui kroonilise haige peamise nõustaja roll. See tähendab, et paljud südamehaiged võivad regulaarses kontrollis käia oma  perearsti või pereõe juures ning sageli kardioloogi juurde minema ei peagi,“ selgitas Tallinna Perearstide Seltsi juht Le Vallikivi.

Üks samm selle poole, et iga patsient jõuaks õigel ajal vajaliku arsti juurde, on Vallikivi sõnul e-saatekiri, mille pilootimist alustati kardioloogidega juba 2009. aastal, kuid mis saab haigekassa rahastuse alles 2016. aastast.

Kõik südamehaigete probleemid, mis pole perearstide pärusmaa, võiksid Eesti Kardioloogide Seltsi president Peep Laanmetsa  hinnangul jõuda kiiremas korras kardioloogini. Nii on Eesti Perearstide Selts ja Eesti Kardioloogide Selts ka omavahel kokku leppinud.

Laanmets tõi välja, et perearstid saavad iseseisvalt hakkama vererõhuhaiguste ravi ja jälgimisega, kodade virvendusarütmiaga patsientide ning infarkti põdenud patsiendi haiglajärgse raviga. E-konsultatsiooni rakendumisel ehk siis, kui perearstidel tekib võimalus kardioloogidega operatiivselt konsulteerida, need valdkonnad aga kindlasti laienevad, märkis ta. „Kardioloogia on arenemas ülikiiresti ja muutunud kõrgtehnoloogiliseks erialaks, mistõttu on muutumas järjest olulisemaks pidev kolleegide koolitus. Seda nii kardioloogia eriala siseselt kui ka siduserialade osas,“ lisas ta.

Lisaks e-konsultatsioonile tulevad konverentsi teemade hulgas käsitlemisele: arütmiad, patsiendi juhendid, uued ravimeetodid, raviresistentne hüpertensioon ning südamepuudulikkuse ravivõimalused.