Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
31. oktoober 2015, 08:47

Omega-3 rasvahapete tähtsus laste organismile

"British Medical Journal´is” avaldatud uuringu kohaselt, aitab rasedusaegne kalamaksaõli tarvitamine vähendada ekseemi ning toiduallergiate tekke riski lastel.

Ei mingit pettust ...

Omega-3 rasvhapped, mida leidub külmavee kalades nagu näiteks lõhes, heeringas ning makrellis, omavad tugevat põletikuvastast ning närvisüsteemi kaitsvat toimet. Samuti on leitud, et leevendust saab ka astma, väheneda võivad depressiooni nähud, soodsad toimed avalduvad ka südame- ja veresoonkonnale, vähemtähtsaks ei saa pidada ka positiivset mõju väikelaste aju ning närvisüsteemi arengule.

Omega-6 ja omega-3, tasakaal on peamine ...

Rasvhapete tasakaal meie menüüs mõjutab oluliselt inimeste immuunsüsteemi, täpsemalt immuunsusreaktsioone. Kui meie toidulaual on ülekülluses omega-6 rasvahapeterikkad toidud, kuid omega-3 rasvhapped jäävad tagaplaanile, on see eriti soodne situatsioon põletike tekkeks organismis. Põletike teke ning nende püsimine suurendab aga oluliselt allergiliste reaktsioonide ning allergiate tekke võimalust. Kindlasti ei tohiks omega-6 rasvhappeid karta, sest organism vajab normaalseks funktsioneerimiseks nii omega-3 polüküllastamata rasvhappeid kui ka omega-6 polüküllastamata rasvhappeid. Oluline on säilitada tasakaal.

Uuring Austraalia vastsündinutega ...

Austraalia teadlased viisid läbi uuringu 706 lapsega, et leida vastus küsimusele, kas rasedusaegne omega-3 rasvhapete tarvitamine aitab vältida väikelastel ekseemi ning toiduallergiate väljaarenemist või mitte?

Alates 21. rasedusnädalast tarvitasid kõik uuringus osalenud rasedad naised kuni sünnituseni igapäevaselt kas 900 mg omega-3 rasvahappekapsleid või platseebot. Omega-3 kapslid sisaldasid 800 mg DHA´d (dokosaheksaeenhape) ja 100 mg EPA´t (eikosapentaeenhape).

Kui lapsed said ühe aasta vanuseks, hindasid teadlased nende seisundit –kellel oli ekseem või toiduallergia, kellel mitte? Nahatestid viidi läbi selliste allergeenide suhtes nagu kanamunad, piim, nisu, tuunikala, pähklid, tolmulestad, õietolm ning kassi karvad.

Vähem ekseemi, vähem toiduallergiaid ...

Kuigi ekseemi ning toiduallergiaid leidus mõlemas grupis, on oluline märkida, et omega-3 grupis esines vähem allergiat kanamunade suhtes ning samuti ka ekseemi. Uuringu autor lisas: "Kuigi paljud saadaolevad rasedusaegsed toidulisandid sisaldavad omega-3 polüküllastamata rasvhappeid, ei ole nende kogus piisav, et panustada põletikuriski vähenemisesse."

Väikelastele mõeldud toudulisandid, mis sisaldavad DHA´d (dokosaheksaeenhape) võivad aidata tõsta lapse IQ´d

Oled sa mõelnud, mida saaksid teha, et sinu laps kasvaks targemaks ning saaks seeläbi ka edukamaks?! Uuring, mis avaldati ajakirjas „Perspectives on Psychological Science" viitab, et teatud toidulisandid, eelkool ning interaktiivne ettelugemine lapseeas, aitavad oluliselt tõsta lapse IQ´d.

Toidulisandid

DHA ehk dokosaheksaeenhape on rasvhape, mis aitab kaasa aju ning närvisüsteemi arengule. Rinnapiim sisaldab DHA´d ning samuti ka teisi arenguks vajalikke toitaineid. Mõned uuringud viitavad, et rasedus- ning imetamisaegne DHA´d sisaldavate toidulisandite tarvitamine aitab tõsta selle rasvhappe taset imiku organismis.

On leitud, et lastel, kelle emad kasutasid DHA´d sisaldavaid rasedusaegseid toidulisandeid või sünnijärgseid segusid tõusis IQ rohkem kui 3,5 punkti.

Kokkuvõtteks ...

Loomulikult ei saa lootma jääda vaid toidulisanditele, liikumine ja mitmekülgne toitumine on määrava tähtsusega faktorid, mis mõjutavad elukvaliteeti. Mida rohkem liigud ja mida tervislikumalt ja mitmekülgsemalt sa sööd, seda tervem oled.

Vahel jääb aga liikumisest, tervislikust toidust ja positiivsest suhtumisest väheseks ning abi tuleb otsida toidulisanditest. Antud olukorra tekkepõhjuseks on peamiselt moodsa maailma dikteeritud kiire elutempo ning liigselt töödeldud ja toitainetevaene toit. Uuringu kohaselt tarbib tüüpilisel läänelikul dieedil olev inimene omega-6 rasvhappeid 16 korda rohkem kui omega-3 rasvhappeid. Lugedes aga artikli algust, näeme, et tasakaal on tervise alustalaks.

Kuna selles artiklis keskendume eelkõige lastele siis tahaksime kõigile südamele panna, et rasedusaegne õige toitumine on äärmiselt tähtis, kindlasti tuleks konsulteerida enda arstiga, kes soovitab vajalikke toidulisandeid ning annab muud kasulikku infot.

 

Allikad:

Kimberly Beauchamp, ND How to boost your Chinld´s IQ

Perspect Psychol Sci 2013;DOI:10.1177/1745691612462585

Kimberly Beauchamp, ND (BMJ 2012;doi:10.1136/bmj.e184)

 

Mõned K&M Pharma e-poes saadaval olevad kalaõlid:

Omega 3-6-9 kapslid südame ning liigeste kaitseks

Omega 3 ja 6 rasvhapped on asendamatud rasvhapped, mis tähendab, et inimorganism neid ise ei sünteesi ning mida peab saama toidust. Kombinatsioon omega 9 rasvhapete ja D-vitamiiniga tagab antud toidulisandi puhul paljude inimeste jaoks unikaalse ja vajaliku immuunsüsteemi toetava preparaadi.

Berry Bursts Omega-3 kapslid lasteleomega lastele

Omega-3 rasvhapped on asendamatud rasvhapped, mida keha ise ei tooda ja seega peab organism saama toiduga. omega-3 rasvhapped (eriti just DHA) on olulised paljude erinevate organismis asetleidvate protsesside jaoks, eriti aga just ajutegevuseks. Lisaks sisaldab toidulisand ka vitamiine A, C, D ja E, mis aitavad toetada tervet immuunsüsteemi, nahka, hambaid, silmi ja luustikku.

Tursamaksaõli kapslid

Lamberts tugevatoimeline puhas tursamaksaõli sisaldab 280 mg Oomega-3 rasvhappeid ühe kapsli kohta ning sisaldab lisaks 144 mg EPA-t (eikosapentaeenhape) ja 107 mg DHA-d (dokosaheksaeenhape). See saavutatakse parima tursamaksa hoolikal valimisel ja 5-etapilise puhastusprotsessi kaudu. Iga kapsel sisaldab lisaks vitamiini A, mida on vaja terve naha, juuste ja küünte jaoks; vitamiini D, mis on eluliselt oluline tugevate luude ja hammaste jaoks ning mida on rikastatud vitamiiniga E.