Elmar Vaher lausus täna meeste tervise teemalisel konverentsil, et Eesti vajab meest, kelle üle on tema pere uhke, ja rääkis loo oma isast, kelle üle tema on uhke.Foto: Silja Paavle
Uudised
2. november 2015, 12:41

Elmar Vaher: Eesti vajab meest, kelle üle on tema pere uhke (41)

"Eesti vajab meest, kelle üle tema pere on uhke," ütles politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher täna toimuval Mehe tervise ning isadepäeva konverentsil "Mees, milleks Sind vaja on?".

Elmar Vaher rääkis konverentsil osalejaile loo oma isast, kelle üle oldi uhke. "Mina olen ka," kinnitas ta.

Elmar Vaheri isa oli eeskujuks nii talle kui paljudele teistele.

Elmar Vaheri isa sündis kalapaadis 1934 Kabli rannas. "Nagu sellele ajale omane, läksid tema ema ja isa hommikul kalavõrke välja võtma ning siis sündis tema, umbes 450 meetri kaugusel rannikust," meenutas Vaher.

Vaheri isal oli vaid neli klassi haridust, keegi ei osanud seda uskuda. Ta rääkis õppimisest kogu elu, õppis palju praktilisi oskusi. "Seda kinnitab, et ta ehitanud oma kätega neli maja. Üks neist Mõedaku spordibaas Lääne-Virumaal," näitlikustas politsei- ja piirivalveameti peadirektor, kelle isa oli ka Viru maratoni väljamõtleja. Vaher meenutab, et tema isa lubas oma 15-16 korda maratoni rohkem mitte korraldada. "Aga nagu ütles tema abikaasa, nii 28 korda järjest," muigas Vaher.

Vaheri isa tegi väga palju tööd, kuid leidis selle kõrval aega ka poja ja tütre jaoks. " Ta ütles, et tööd tehes loob midagi uut. Ta kaasas meid uue loomisesse."

Vaheri sõnul oli tema isa aus, abivalmis, oskas ohte hinnata, jäädes seejuures optimistiks. Näiteks pakkus riigivõim talle mitmeid kordi, et ehitame sulle maja. "Mäletan köögilaua taga istumist, et olen arutanud seda küsimust emaga, kuid loobun, sest tean, et on inimesi, kes seda rohkem vajavad. Ta ehitas endale maja ise," lausus Vaher.

Isa optimismist räägib aga tõik, kui mees vähki põdedes kinnitas pojale, et ta saab kohe terveks ja siis minnakse üheskoos Tartu maratonile. "Kui tervet ei jõua, sõidame pool," lubas isa.

Ka suutis Vaheri isa õpetada talle iseseisvust. "Me käisime palju matkamas ja seal õpetaski ta mulle iseseisvust läbi selle, et proovis luua olukordi, kus ma usun millessegi. Näiteks, miks peab matkal sokke pesema. Mõistsin, et neid peab pesema seepärast, et muidu hakkab külm, mitte et keegi peseb," meenutas Vaher.

Oma ettekande lõpetuseks küsis Vaher, millist meest Eesti vajab. "Arvan, et Eesti vajab meest, kelle üle tema pere on uhke. Minu isa üle oldi uhke, mina olen ka," kinnitas ta lisades, et sellist ausust, uhkust ja eneseväärikut, mida isa talle õpetas, ootan ta igalt politseinikult.

"Usun ka, et iga politseinik peab ennekõike olema hea inimene, siis saab ta olla ka hea politseinik," kostis Vaher. "Politsei ei ole väga maskuliinne, olla ei saa, kuna pooled politseinikud on naised. Politseis hindame me inimlikkust, meie töös on vaja väga palju empaatiat. Ma usun, et meil on piisavalt palju empaatiavõimelisi inimesi, et mõjutada ka neid, kes seda ei ole. Muidugi on politseis neid ka, kes võtad oma tööd nii, et "lähen võimu kehtestama". Kuid see ei ole kindlasti valdav," rääkis ta, et usub meeste tulevikku. "Me hoolitseme politseis oma inimeste eest väga – läbi kaplanaadi, läbi psühholoogilise nõustamise. Probleem on, et Eesti mees ei taha abi küsida. Võtmeküsimus on, kuidas panna mehed uskuma, et neid on võimalik aidata."