Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. november 2015, 14:39

Mees, pane tähele! Erektsioonihäirest tõsise südamehaiguseni kulub kuni viis aastat (12)

Kardioloog Margus Viigimaa nendib, et erektsioonihäirete oluliseks põhjuseks on ülekaalulisus. Esmalt tekivad meestel erektsioonihäired, kuna peenise veresooned on oluliselt õhemad ning kuni 5 aasta jooksul järgnevad probleemid südamega.

"10 aastat tagasi jõudsime äratundmisele, et päris palju patsiente ei võta hüpertensiooniravimeid, kuna nad kardavad erektsioonihäireid," rääkis Margus Viigimaa täna toimuval Mehe tervise ning isadepäeva konverentsil "Mees, milleks Sind vaja on?"..

"Tervisekontroll on mehe tervise oluline osa. Kui tekivad esmased häired – peavalud, valud südame piirkonnas, siis sageli just naised märkavad seda ja saadavad mehed arsti juurde. Meil on südamega mehi tõesti väga palju. Eesti mees muretseb, on suure vastutustundega ja muretseb üle. Aga ega ta ei kurda ja arvab, et on terassüdamega, kannatab kõik koormused ära. Kurtmine ei ole ju mehelik. Isegi kui asi on juba nii hull, et peaks kiirabi kutsuma, isegi siis ta arvab, et on tugev ja küll läheb üle."

"Kui me kutsume mehi, et tulge oma tervist uurima, siis tuleb vaid kolmandik mehi. Mehed võiksid ja peaksid palju rohkem tundma huvi oma tervise vastu – kuna mehed elavad vähem ja neil on rohkem haigusi," ütles Margus Viigimaa.

"Üks üliõpilane küsis, miks mehed on ikkagi haigemad. Üks pool on jah loodus, aga tervisekäitumisest sõltub ka väga palju. Oleme uurinud, kas mees usub, et tervisekäitumine võib pikendada elu ja parandada tervist, et endast sõltub midagi – siis ega mehed eriti ei usu."