"Kõige parem kingitus, mida inimene saab oma lastele anda, on armastada oma laste ema või isa," soovis Karmen Maikalu rohkem armastust kõigi ellu.Foto: Silja Paavle
Meeled
2. november 2015, 15:45

Psühhoterapeut Karmen Maikalu: "Keegi ei pea leppima suhtega, mis talle ei meeldi" (23)

"Kõige tähtsam suhe peres on mehe ja naise vaheline suhe. See kiputakse aga unustama siis, kui lapsed sünnivad. Siis muutuvad mees ja naine emmeks ja issiks. Paarkümmend aastat hiljem märgatakse ehmatusega, et ühist enam justkui polegi," rõhutab psühholoog-psühhoterapeut Karmen Maikalu vajadust hoida mehe ja naise vaheline suhe elavana.

"Ma tean, et see pole sugugi lihtne. Mul on endal ka kodus kolm last," tunnistas Karmen Maikalu täna toimuval Mehe tervise ning isadepäeva konverentsil "Mees, milleks Sind vaja on?" lisades, et alati on küsimus prioriteetides.

Tema sõnul valitsevad ilmselged käärid selle vahel, et paljud mehed on uuringute järgi oma eluga rahul, kuid ometi 50-60% abieludest lahutatakse. "Vähem kui pooled koos elavatest paaridest on oma paarisuhte kvaliteediga rahul. See on väga kurb," nentis Maikalu. Lisaks on mujal maailmas tõusvaks trendiks see, et aina rohkem inimesi lahutab vanemas eas. "Arvatavasti jõuab see ka meile. Inimesed ei näe vanemas eas enam lahendusi, nad tahavad suhtest ära."

Mis suhe see aga on, mis meile meeldib? "Pole vahet, kas tegu on mehe või naisega," soovid on samad, rõhutas Maikalu ja lausus, et iga inimene soovib olla oma suhtes kuuldud, nähtud ja mõistetud. "Üks otsekohese ütlemisega mees ütles nõustamisel: tegelikult ma ei otsi pornot, ma otsin lähedust," meenutab Maikalu, et nii kipubki see olema – kui inimene ei leia lähedust oma perest, otsib ta seda mujalt. "Me kõik igatseme lähedust," kostis psühholoog-psühhoterapeut.

Maikalu rääkis, et iga negatiivse käitumise taga on selle inimese valu või hirm või täitmata vajadus. "Kui me suudame vaadata teist inimest, kasvõi oma abikaasat pilguga, et ta küll käitus praegu täiega vastikult, kuid kui ma mõistan, et selle taga tema valu või hirm, on pilt hoopis teine. Mõistmine ja teineteisest arusaamine tekitab lähedust," soovitab Maikalu kaaslase käitumise taga vaadata ning teda mõista.

Selleni aitab viia rääkimine, kuid nagu nendib psühholoog-psühhoterapeut – inimestel puudub sünnipärane oskus tundlikel teemadel rääkimiseks. Ja seepärast juhtubki, et inimesed lähevad lahku või lepivad oma mitterahuldava suhtega ja suunavad tähelepanu mujale. End lohutatakse mõttega: "Ah, ma ju ei mõtle sellele, kõik ju elavad, kes ikka nii väga õnnelik on.". Samas hakkab tekkima võõrandumine oma partnerist.

Kuidas see käib? "Alguses on kõik ilus, kuid siis tekib pinge rääkimata asjadest ning tunne, et ma ei saa endale olulisi asju jagada," selgitas Maikalu. Seejärel suunatakse tähelepanu mujale, tahetakse tegeleda millegi muuga. Sageli tekib sellises olukorras kolmnurk, kolmnurka tekib laps, kellele suunatakse tähelepanu, kuid kes võib selles kolmnurgas olles hakata probleeme ka juurde tootma, et vanematel oleks millegagi tegeleda. "Samas võib selles kolmnurgas olla ka töö, kõrvalsuhted, sõltuvused või ka haigused," nentis Maikalu.

Maikalu sõnul kipuvad Eesti inimesed kergekäeliselt leppima õnnetu kooseluga, sest nad ei oska oma suhteprobleemidest rääkida. Kuid suhtemustreid on võimalik muuta ja seda peaksid eestlased rohkem õppima. Üks võimalus seda teha on PREP koolitusel ehk Paarisuhte Rahulolu Edendamise Programmis, mille koolitaja on ka Maikalu. "Seal me aitame inimestel rääkida, anname neile selleks oskusi. Inimesed on sageli üllatunud, et saavadki rääkida," sõnas Maikalu. Nii on üks naine tunnistanud, et sai koolitusel lõpuks abikaasaga rääkida teatud teemad omavahel selgeks nii, et ei mindudki tülli. Üks mees tunnistas, et sai oma naisega justkui uuesti tuttavaks. "Tundlikel teemadel rääkimine toob tagasi nii läheduse kui lootuse, et on võimalik elada elu suhtes, mis mulle meeldib," julgustas Maikalu oma suhtega tegelema.

Karmen Maikalu paneb südamele, et keegi ei pea leppima suhtega, mis meile ei meeldi ning kinnitab, et oma suhe on võimalik nõustamisel või koolitusel käies saada paremaks. Suhtega aga tuleb tegeleda, sest nagu näitavad uuringud: paarisuhe on oluliseks mõjuteguriks terviseprobleemide tekkimisel nii meestel, naistel ja ka nende lastel.

"Lähedust ja mõistmist pakkuv paarisuhe toob parema tervise, parema toimetuleku tööga, suurema eluga rahulolu tervemad ja paremini toimetulevad lapsed," viitas Maikalu ja soovitas hoida paarisuhe meeldivana kui mitte iseenda, siis oma laste pärast. "Kõige parem kingitus, mida inimene saab oma lastele anda, on armastada oma laste ema või isa," soovis Maikalu rohkem armastust kõigi ellu.