Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
3. november 2015, 13:42

90% eestlastest võib esineda mõni hambaasendi häire (3)

90% elanikkonnast võib esineda mõni hambaasendi häire, raskematel juhtudel ka hambumuse funktsioonihäire, mida tänapäevase ortodontia abil on võimalik ennetada või võimalikult varajases faasis ravida.

Juba seitsmendat aastat järjest novembris tähistatava hammaste tervise kuu üks eestvedajaid, Kliinik 32 ortodont ja Eesti Ortodontide Seltsi president Katri Herman märkis, et ligi 90 protsendil elanikkonnast võib esineda mõni hambaasendi häire. „Need ei ole ainult esteetilised mured, vaid ka funktsionaalsed mured, mis võivad väga olulisel määral mõjutada kogu hambakaart ja suu tervist tervikuna. Näiteks, kui üks hammas on puudu, hakkavad tühja koha täitmiseks oma kohalt nihkuma teised hambad, muutes ühe või mõlema hambakaare asendit,“ rääkis Herman.

Hambumuse probleemid võivad tema sõnul olla kas pärilikud või elu jooksul omandatud. "Näiteks võib hambaasendeid muuta pikaaegne pöidla või luti imemine, ravimata jäänud hambahaiguste tagajärjel tekkinud hamba või hammaste kaotus, ninahingamise takistus või trauma,“ selgitas ta

Ortodondi külastuse võiks ette võtta kohe, kui on tekkinud kahtlus, et hambumusega pole kõik korras. Samuti võiks seda teha kooli mineva lapsega, sest siis näeb ortodont ära nii juba suus olevate kui ka veel lõikuvate jäävhammaste olukorra. „See annab võimaluse alustada hambumuse raviga õigeaegselt. Mõned hambumusanomaaliad on kergemini ravitavad just nooremas eas, kuna siis on võimalik muuta lõualuude asendit ka kirurgilise sekkumiseta. Peale kasvuperioodi lõppu, täiskasvanu eas, ei pruugi  enam olla võimalik vaid ortodontilise raviga kõiki hambumuse häireid ravida ning on vajalik ka lõualuude kirurgia," kõneles Herman lisades, et vanusepiiri ortodondi külastamiseks ei ole – sageli tulevad omal initsiatiivil ortodondi visiidile teismelised, aga ka täiskasvanud, kuni pensionärideni välja. "Oma hambamuredega tegelemiseks pole kunagi liiga hilja,“ kinnitas Herman.

Hambumuse võimalikust probleemist võib anda märku see, kui lapse näos esineb asümmeetria, tal on raskusi tahke toidu närimisel või kui laps kipub hingama suu, mitte nina kaudu. Enamikku hambumusanomaaliad on oluline ravida juba lapseeas, sest ortodondilise raviga on võimalik suunata lõualuude kasvu ja arengut, vähendada hammastega seotud traumade ohtu, parandada hambumusele kahjulikke harjumusi, suunata jäävhammaste kasvamist sobivasse asendisse ja parandada huulte sulgu. „Vähem oluline ei ole ka esteetiline pool – korras hambad tõstavad ka lapse enesehinnangut,“ rääkis dr. Herman. Kuni 19-aastastel tasub hambumusanomaaliate diagnoosimise, esmaste uuringute ja raskemate diagnooside ravi eest Eesti Haigekassa.