KAS TUNNED OMA VÄLJAHEITEID? NB! Tegu on informatiivse tabeliga, mis ei asenda arsti antud juhiseid. Foto: Õhtuleht
Keha
3. november 2015, 14:35

VAATA INFOGRAAFIKAT: mida väljaheited ütlevad tervise kohta? (25)

Väljaheited on küll normaalne osa elust, ent sageli pole see jututeema, mida seltskonnas üles võetaks. Siiski tasub silma peal hoida, mis tualetipotti potsatab, kuna väljaheited võivad viidata tõsistele tervisehäiretele.

Seedetraktis on rohkem bakterirakke kui sinu kehas kokku, mistõttu on oluline, et seedimine töötaks hästi vajalike toitainete imendumiseks, samuti kõiksugu toidu, kemikaalide ja pisikute tõrjumiseks, ütleb Marylandi meditsiinikooli gastroenteroloog Jean-Pierre Raufman.

Kuna väljaheidetest avalikult tihti ei räägita, kimbutavad paljusid ka seedeprobleemid. Tervisega seonduvast saab tihti aimu väljaheite välimusest ja koostisest.

Mida tähelepanelikum oled, seda parem. Siiski tasub meeles pidada, et iga kord, kui märkad väljaheites verd, ei pruugi tegu olla viitega vähktõvele – põhjus võib peituda ka peedis, punase toiduvärviga tehtud toidus, menstruatsioonis või ärritatud soole sündroomis. Kui probleem on aga korduv, ei tasuks seda kindlasti eirata, vaid konsulteerida perearstiga.

Kõhukinnisuseks ehk obstipatsiooniks loetakse roojamist sagedusega vähem kui kolm korda nädalas. Kõhukinnisus võib esineda mitmete haiguste puhul, kuid võib olla ka lihtsalt üks mööduv sümptom, mis viitab soole talitlushäirele.

Kõhulahtisus ehk diarröa tähendab roojamist kolm või üle kolme korra päevas, kusjuures väljaheide on normaalsest vedelam. Üle kahe nädala kestnud kõhulahtisuse korral on tegemist kroonilise kõhulahtisusega.