Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. november 2015, 15:44

KÕHUVIIRUSED ON TEEL: tõbede ennetamiseks pese korralikult käsi!

Puhkused on läbi ja inimesed tagasi tööl, mistõttu suurem oht ka viiruste, sealhulgas kõhuviiruste levikuks. Lisaks sellele, et kõhuhädasid kogevad lapsed, võib see olla sage külaline ka tööl toimekate täiskasvanute seas.Järvamaa perearst Rutt Luha selgitab, et seedehäireid põhjustavad mitmed erinevad viirused, näiteks rotaviirus, noroviirus, adenoviirus, erinevad enteroviirused ja veel palju teisi.

„Need viirused levivad enamasti fekaal-oraalse nakkusena, mis tähendab
sõna otseses mõttes, et väljaheide satub suhu, kuid ka kontakt- ning piisknakkusena," selgitab doktor Luha viiruste levikut.

Tohtri sõnul pole haigestumisest kaitstud keegi, kuid kõige raskemini põevad kõhuviirusi imikud ja väikelapsed. Põhjuseks see, et neil häirub organismi vee- ja elektrolüütide tasakaal kergemini.

Kui kõhuviirus kimbutamas, on hoolimata east kõige olulisem tohtri sõnul see, et haige tarvitaks piisavalt vedelikku. Ka siis, kui iiveldab ja ajab oksendama, ei tohiks vedelikust mingil juhul loobuda, vaid peaks proovima seda lonkshaaval tarbida. Luha soovitab seejuures panna vee sisse pisut soola.

Kõhuviiruse ajal võib tarbida ka söetablette. "Nende toime seisneb selles, et need absorbeerivad endasse nii haigustekitajad kui ka nende poolt eritatud mürgid," märgib Luha.

Päris kindlasti soovitab Luha haigestudes ühendust võtta oma perearstiga, kes igal konkreetsel juhul annab täpsemalt nõu.

Tarbida võib ka probiootikume, mis on normaalseid soolemikroobe sisaldavad tooted. "Eriti soovitatakse neid kasutada antibiootikumikuuri järgselt, sest antibiootikumid võivad rikkuda normaalset soole mikrofloorat. Ka võib kasutada probiootikume Lõunamaa-reisidel, sest seal võib olla meile harjumatuid baktereid, mis võivad tekitada kõhulahtisust," õpetab Rutt Luha lisades, et probiootikume tarbides võib õnnestuda ka veidi kõhuviiruseid ennetada. „Olulisim on siiski korralik ja hoolikas käte pesemine," rõhutab ta.

Puudulik kätehügieen on ka põhjuseks, miks kõhuviiruste sagenemine tekib just siis, kui poelettidele ilmuvad müügile mandariinid. "Mandariinid ise ei põhjusta haiguseid.

Probleem on aga selles, et mandariine enne koorimist ei pesta, haigustekitaja satub koortelt kätele ning kätelt edasi suhu," kirjeldab doktor Luha, kuidas novembris-detsembris .