Foto: ALDO LUUD
Lapsed
4. november 2015, 12:40

Laste peavalu viitab sageli mõnele teisele haigusele (1)

Migreeniga kimpus olevatel lastel ja noorukitel on kolm korda suurema tõenäosusega mõni meeleoluhäire, näiteks depressioon, ja peaaegu kolm korda suurema tõenäosusega mõni muu neuroloogiline probleem, näiteks epilepsia, kui neil, kellel pea ei valuta.

Sellisele tulemusele jõudsid George Washingtoni meditsiinikooli teadlased, kes uurisid 9014 noort vanuses 8–21 aastat, vahendab Med24. Uuringus leiti, et ükskõik millise peavaluga lastel ja eelkõige migreeniga lastel oli rohkem neuroloogilisi probleeme.

Enim esines epilepsiat. Peavalu ning epilepsia vaheline seos võib olla põhjuslik, näiteks haigushoogude ravimid võivad kaasa tuua peavalu. Samuti võib neil kahel probleemil olla sama põhjus.

Ka tikid (tõmblused) on peavaluga lapspatsientide hulgas suhteliselt levinud.

Ka esines peavalu all kannatavatel lastel rohkem arenguhäireid. Siia kuulub närvisüsteemi arenguga seotud tähelepanu puudulikkuse ja hüperaktiivsuse sündroom. Samuti oli migreeniga lastel teistega võrreldes enam kui kolm korda suurem tõenäosus mõne meeleoluhäire ja kaks korda suurem tõenäosus ärevuse tekkeks.

Peavaluga laste teiseks kaasuvaks häireks olid südameprobleemid. Teadlased leidsid, et peavalude all kannatavatel lastel oli ka suurem hematoloogiliste haiguste risk.