Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. november 2015, 15:34

Hele Everaus: mehed haigestuvad vähki sagedamini kui naised, kuid kahjuks me ravime kesksugu (3)

Täna Tallinnas toimuval vähiravifondi "Kingitud elu" korraldatud konverentsil "Pahategevus tõmbab rohkem kui heategevus. Kuidas muuta ühiskond omakasupüüdlikust kaasaelavaks?" ütles Eesti tipponkoloog, doktor Hele Everaus, et kahjuks meditsiin ei arvesta soospetsiifikat ning täna ravime me haigeid kui kesksugu. Ka meditsiin ja meditsiini rahastamine peab muutuma, et saavutada paremaid ravitulemusi. 
"Infektsioonid ja nakkused pole kuhugi kadunud – nad on muutunud ravitavateks,” rääkis Hele Everaus. "3000 aastat teame neid haigusi ja ikka veel haiged ootavad meilt rohkem, kui me neile anda suudame. Vähk ei ole "teiste haigus". Vähk on tõsine vaenlane ja ta kaitseb oma saladust hästi. Vähem on pööratud tähelepanu sellele, et ükski kasvaja ei arene inimesest väljaspool – ta on otseselt seotud oma peremeesorganismiga. Mis on selle roll haigusega hakkama saada? Kuidas peaks meie keha ise võitlema?"
                                                 
"Kasvaja on meist kavalam – täna ei oska me kõiki vähirakke ravimitega hävitada,” märkis Hele Everaus. „Vähi tüvirakkude mitte hävitamine on nagu võilille maast ilma juureta välja tirimine – varsti on seal uus lill. Vajalik on süsteemne lähenemine – alates geenidest, valkudest, metabolismist. Tervikut on vaja osata näha koostegevuses. Vähk ei ole nimisõna, vähk on protsess, see töötab oma seaduspära järgi, erisuse määrab see keskkond, kus vähk on."
 
"Kas tervishoiusüsteem tahab tagata vähihaigetele multidistsiplinaarset ravi?" lisas Hele Everaus. "Arvan, et küsimus ongi tahtmises. Hetkel ei käi raha haigega kaasas, vaid lepingutega sinna, kuhu määratakse."