Facebooki tegevjuhi Mark Zuckerberg ja tema naine Chan on õnnelikud, sest pärast kolme nurisünnitust õnnestus lõpuks ometi naisel rasedaks jääda. Üheskoos oodatakse nüüd väikest tütrekest.Foto: Vida Press
Lapsed
10. november 2015, 13:20

Mark Zuckerberg: Viis asja, mida võiksid nurisünnitusest teada

Raseduse katkemine on teema, millest eriti ei räägita ning seepärast tunnevad end selle teemaga silmitsi seisjad äärmiselt üksildasena. Et Mark Zuckerbergi naine on üle elanud kolm nurisünnitust, otsustasid nad avalikkust sel teemal veidi harida.

Facebooki tegevjuhi Mark Zuckerbergi naine Chan on pärast kolme nurisünnitust lõpuks õnnelikult rase. Keerulistel aegadel oma sõpradega rääkides tajusid nad aga, et raseduse katkemisega peavad silmitsi seisma väga paljud ehk see on tavalisem, kui oskame arvata. Samas tuntakse end sel raskel ajal üksikuna, kirjutab Health. Sest nurisünnitusest reeglina ei räägita. Kuid peaks, sest see annab lootust lapsi soovivatele paaridele.

Sellest mõttest lähtuvalt soovivad nad tõsta maailma teadlikkust nurisünnituse teemadel ning julgustada inimesi sellest rääkima. Allolevalt ongi ära toodud viis asja, mida igaüks võiks sellest teada.

* See on levinuim, kui oskame arvata. Nurisünnitusega lõpeb 25-30% rasedustest, mida vanem on naine, seda rohkem on ta sellest ohustatud ehk kui umbes 35 aastaselt on nurisünnituse risk 20%, siis 45 aastaselt juba 80%. Samas on nurisünnitusest teadlikud 10 - 15 % naistest, ülejäänud rasedused katkevad liiga varases faasis ning jäävad seetõttu märkamata. Miks sellest eriti aga ei teata on põhjus, et sellel teemal lihtsalt eriti ei räägita, kuna nagu ikka – keeruliste asjade puhul ei osata kuidagi ka reageerida. Seepärast tunnevadki nurisünnitusega kokkupuutunud naised end üksiku ja toetuseta.

* Palju sõltub isa vanusest. Ema vanus oli juba jutuks, kuid isa vanus määrab pea sama palju. Columbia Ülikoolis läbi viidud uuringu tulemuste kohaselt on üle 40-aastaste meeste puhul lapse kaotamise risk 60% suurem kui noorematel ning seda olenemata naise vanusest. Euroopas läbi viidud uuringu kohaselt on suurim tõenäosus raseduse katkemiseks paaridel, kus naine on üle 35 ja mees üle 40 aasta vana.

* Esmakordne katkemine pole probleem. Muretsema tuleb hakata siis, kui järjestikku on katkenud kaks või kolm rasedust. Siis on põhjust nõu pidada viljatusravi arstiga ravi saamiseks.

* Raseduse katkemise põhjuseks on ebaõige arv kromosoome ning vananenud munarakud. Arstid on teinud kindlaks, et suur osa rasedusi katkeb seetõttu, et embrüol pole õiget arvu kromosoome. Nimelt peab nii muna- kui seemnerakul kummalgi olema 23 kromosoomi. Kui neid on vähem või rohkem, ei jää embrüo suure tõenäosusega ellu.
Vanematel naistel lähevad munarakud aga lihtsalt vanaks. Seepärast võiks kaaluda munarakkude külmutamist nooremas eas, kui veel lapsi ei soovita. Sama kehtib, muide, ka meeste kohta – ka nende seemnerakud pole vanemas eas enam nii elujõulised kui varem.

• Pärast nurisünnitust ei pea rasedaks jäämisega kolm kuud ootama. Rahvasuu räägib, et pärast nurisünnitust peaks uuesti rasedaks jäämisega ootama kolm kuud. Kuid see on müüt - rasestumine pärast eelmise raseduse katkemist ei suurenda kuidagi ohtu, et see uuesti juhtuks. Tsükli taastumiseks võiks küll oodata kuu aega, kuid pärast seda võib kohe julgelt uuesti proovida. Eriti ei peaks ootama vanemad naised, kellel on iga hetk loetud.