Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
12. november 2015, 10:00

Sügisväsimus kimbutab? Vitamiinid, värske õhk ja puhkus aitavad! (2)

„Kui väsimus tikub peale, on vaja korralikult puhata, värskes õhus liikuda ja tervislikult toituda," soovitab Raudalu Apteegi proviisor-juhataja Külli Teder.

Tema sõnul aitab väsimuse ja stressi vastu võidelda C-vitamiin, mis on ka hea antioksüdant. C-vitamiini saamiseks soovitab ta süüa lehtsalatit, paprikat, mustasõstramarju, peterselli, rohelist sibulat, sidrunit. Kuid alati saab abi ka apteegiriiulilt.

Proviisori sõnul vajab organism erinevates protsessides ka B-grupi vitamiine, sest väsimust võib tekitada just nende vitamiinide puudus. Seetõttu võiks oma toiduvalikusse lisada B-vitamiini rikkad täisteraviljatooted (rukkileivad, kaunviljad, munad, maks) või haarata apteegis B-vitamiini preparaatide järele.

Inimese organismis vajatava energia tootmises ehk raku energiamajanduses on väga vajalik ka vitamiin Q, mida saab sardiinidest, makrellidest, looma- ja kanalihast, munast või Q10-sisaldavatest preparaatidest.

Kui järgida eespool mainitud tegevusi – liikuda värskes õhus, korralikult puhata ja tervislikult toituda või tarbida vitamiine, siis peaks Tederi sõnul paari nädalaga enesetunne paranema ning väsimus taanduma. „Juhul, kui sellised meetmed nõrkust ja masendust ei peleta, peaks külastama oma perearsti, sest vahel võib pikaajaline väsimus olla hoopis algava haiguse tunnuseks," nendib ta.