Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
14. november 2015, 16:21

Kuidas last kaitsta? Sügis toob viirused ja köha-nohu!

Perearstid soovitavad kuni nelja aasta vanuseid lapsi nohu ja köha korral rohkem poputada, sest nende kaitsemehhanismid on alles kujunemisjärgus.

Külmetushaigusi põhjustavate viirustega nakatumise riski saab mõnevõrra vähendada, kui päevas mitu korda käsi pesta, palju värskes õhus viibida ja ruume korralikult tuulutada.

Samuti tuleks lapsed õpetada õigesti köhima; suu tuleb katta pabertaskuräti või käisega, peopessa köhides-aevastades satuvad sinna haigusetekitajad, mis siis hõlpsasti edasi levivad.

Et köha-nohu on sageli mureks paljudes peredes, on perearstide selts kokku pannud juhendi, mis õpetab, kuidas köhaärritust leevendada.

Puhasta lapse nina. Nina kaudu hingamine tuleb hoida võimalikult vaba, sest köhaärritust võib põhjustada nohusest ninast neelu valgunud sekreet või suu kaudu hingamisest kuivaks muutunud kurk.

Anna juua. Jook leevendab kurguärritust ja muudab lima väljaköhimise kergemaks. Jook võiks olla soe või jahe, aga mitte tulikuum. Pakkuda võib puhast vett, raviteed või mahla, gaseeritud joogid ei sobi.

Kergita peaalust. Kõrgem peaalune võib ­vähendada nohuse sekreedi valgumist neelu.

Lase auru hingata. Väikelastega peredel tasub soetada inhalaator, millega on kaasas mitmesuguses suuruses maskid. Nende abil on lihtne teha füsioloogilise lahuse auru, mis aitab tõhusalt ­köhaärritust leevendada. Kuumaveepoti ja suure käteräti abil «aurutelgi» tekitamine tähendab alati põletusohtu, sellega tuleb olla väga ettevaatlik.

Soodaauru, mida vanaemad soovitavad, ei maksa teha, sest sooda kuivatab limaskesti ja pigem soodustab köhaärrituse teket. Eeterlikud õlidki võivad limaskesti ärritada.

Köhasiirup. Suurematele lastele võib köha leevendamiseks anda luuderohu ja teiste ravimtaimede baasil tehtud köhasiirupeid, muid ravimeid ainult arsti soovitusel. Alla kaheaastastele rögalahtistava toimega ravimeid anda ei tohi. Köha pärssivaid toimeaineid sisaldavad ravimid on üldiselt vähetõhusad.

Otsi abi arstilt
Köhiva lapsega tuleb arsti juurde minna, kui:
l äge köha on tekkinud alla aasta vanusel lapsel,
l köha kestab kauem kui kolm nädalat,
l hingamine on takistatud ja häälekas.