Pannkoogid sisaldavad rafineeritud süsivesikuid, mille tarbimise tulemusena muutud sa loiuks.Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
16. november 2015, 11:40

Tunned end väsinuna? Siin on kuus võimalikku põhjust (3)

Magasid öösel kaheksa tundi, kuid tunned end ikka väsinuna? Siin on kuus võimalikku põhjust, mis vaatamata kõigele väsimust tekitavad.

* Sa ei joo piisavalt vedelikku. Isegi kerge dehüdratsioon põhjustab vaimse teravuse tuhmistumist, selgus ajakirjas Journal of Nutrition avaldatud uuringust. Artiklis pannakse ka südamele, et juua tuleks juba enne janu tekkimist. Kes nõnda palju juua ei jaksa, võiksid rõhku panna näiteks puu- ja köögiviljadele, jogurtile või supile.

* Lase kontrollida oma kilpnääret. Kui kilpnääre on lakanud tootmast ainevahetust reguleerivat hormooni, on väsimus kiire tulema. Esmalt hakkab tõusma kehakaal ning väheneb südame löögisagedus. Kilpnäärme talitushäireid esineb vähemal või rohkemal määral kaheksast naisest ühel.

* Oled loobunud lihast. Seetõttu on su organismis vajaka vitamiinist B12. Viimane on aga hädavajalik punaste vereliblede tootmiseks. B12 vitamiini puudusele viitab ka kahvatu nahk ning kergelt tekkivad verevalumid, valulik keel, veritsevad igemed ning probleemne seedimine.

* Sul on rauapuudus. 10% naistest kannatavad pideva rauapuuduse all. Kui punased verelibled ei toimeta keha teistesse rakkudesse piisavalt hapnikku, ongi tulemuseks klassikaline jõuetus ja väsimus.

* Sul on kofeiini üledoos. Kas alustad igat päeva supikausi suuruse kohvilaksuga? Jah, ergas hommik on kindlustatud, kuid pärastlõunal saabub krahh. Harvardi ülikooli teadlaste sõnul aitab asja tasukaalus hoida harjumuspärase kohvikoguse jaotamine terve päeva peale.

* Sa armastad magusat. Suurel hulgal tarbitud rafineeritud süsivesikud muudavad veresuhkru taset, muutes enesetunde vägagi loiuks.