Tekst ilmus esmakordselt 2010. aasta septembrikuu Tervis Plussis.
Rasvhapetes peitub toidurasvade sisu (2)
Milline on tüüparusaam? Eks ikka järgmine: küllastatud rasvhapped on inimorganismi jaoks midagi halba, kuid küllastamata rasvhapped igati head. See sõnum on aga infoprügi (infolaadne).
Ainevahetuslikult parim ja tervist tagav söömine tähendab, et inimtoidus peaks olema mõlemaid rasvhappeid – nii küllastatud kui ka küllastamata – kui ülivajalikke toitaineid sisaldavaid toidurasvu.
Taimses toidukraamis (taimsetes rasvades) domineerivad küllastamata rasvhapped (kuna taimne rasv on vedel, nimetatakse taimseid rasvu ka õlideks), aga neis on ka küllastatud rasvhappeid. Loomsetes rasvades (tahkemates, näiteks seapekis) on ülekaalus küllastatud rasvhapped, aga neis on märkimisväärselt ka küllastamata rasvhappeid.
Miks annab looduslik toidukraam (ja peabki andma) nii küllastatud kui ka küllastamata rasvhappeid?
Arusaamiseks vaatame inimorganismi. Inimese kehalipiidides on vajalikud mõlemad. Neid on tarvis selleks, et tagada närvikiudude parim elektriisolatsioon, kopsude normaalne töövõime sisse- ja väljahingamisel, aidata ioonpumpade, retseptorite, kanalite miljonitel molekulidel õigesti paikneda ja talitleda biomembraanides jne.
Näiteks fosfolipiidide molekulid ongi keharakkude biomembraanide aluseks ja talitluse sisuks. Ja ennäe! Fosfolipiidides valitseb absoluutne tasakaal: üks rasvhape on küllastatud, teine aga küllastamata!
Juba selle näite põhjal peaks aduma, et arusaam, mille järgi peetakse küllastatud rasvhappeid halbadeks ja küllastamata rasvhappeid headeks, on eksitav. Ja veel, eksisteerib huvitav paradoks. Kui müügil on võilaadne asi, on lärmi kui palju, ebatõde võib aga vabalt laiutada!
Õnneks areneb normaalne söömine mühinal ning üha enam on neid, kes suudavad eristada infot ja infolaadset materjali, mida sageli lausa peale surutakse.
Inimorganismi ainevahetus on võimas ja suudab ka ise sünteesida enamiku vajatavaid rasvhappeid. See on evolutsiooniliselt arendatud võimalus, et elu saaks normaalselt eksisteerida neil ajutistel perioodidel, kus toidurasvade saamine on puudulik. Kui mõni inimene hüsteeriliselt kardab küllastatud rasvhappeid ja üritab paaniliselt neid vältida, siis peab tema organism neid vajalikus koguses ju ise tootma.
Juba ühe küllastatud rasvhappe molekuli süntees vajab rohkelt energiat ja biomaterjali. Neid molekule on normaalseks eluks vaja aga väga palju! Nii panebki hüsteeriline tegutseja organismile väga räige lisakoormuse, mis nõrgestab vastupanuvõimet. Siis kurdetakse, et ei tea, mis on lahti, kallale tulevad need ja teised probleemid. Kestvat ühekülgsust tuleb hakata tasapisi kinni maksma!
Ja veel. Näiteks mõttega lugedes teevad lugejad pisut tööd ka oma nn biokõvakettaga ning lugemisega kaasneb mõnevõrra intensiivsem südametöö. Neis tingimustes kasutab südamelihas eelistatult rasvhappeid ehk lugejatel on eeldusi ka rasvaprotsendi vähendamiseks. Kas pole tore, et mõtleva lugeja organism saab mitmekordset kasu!
Kommentaarid