Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
23. november 2015, 17:03

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Kuidas tööl või koolis paremini keskenduda?

Suvepuhkus on möödas ning taas käes aeg kontorilaua taga või koolipingis ajusid ragistada. Silm aga eksib sinitaevasse ja mõtted uitavad liivarannal. Mida teha?

Kogu olulise info talletamine toimub mälus. Mälu erksust võib ühelt poolt mõjutada väsimus, teisalt võivad keskendumisraskused ilmneda ka pärast pikemat igapäevarutiinist eemal olemist.

Apteegiriiulitel on hulgaliselt nii toidu­lisandeid kui ka teisi käsimüügipreparaate, mis parandavad mõtteerksust ning soodustavad kontsentreerumisvõimet. Kuid need abi­vahendid pole mõeldud järjepidevaks kasutamiseks, vaid üksnes organismi lisaenergiaga varustamiseks teatud perioodil. Kindlasti peaks apteegipreparaadi võtmisega koos püüdma end ka mõttetegevuse abil tavapärasesse töörütmi saada.

Stressirohkel ajal aitavad mäluerksust parandada pikaajalise toimega lisaained, mida võetakse juba pingelise perioodi eel ja vältel. Neid tuleb tarvitama hakata juba mitu nädalat või koguni kuu enne rasket aega.

Ühekordset kiiret turgutust annavad kofeiinitabletid, mõned toonikud või kihisevad tabletid. Neid aga tulebki kasutada vaid hädavariandina, sest pikema võtmise tagajärg võib olla organismi kurnatus.

Vereringehäired võivad samuti mõttetegevuse erksust kahandada. Abi saab verevarustust parandavatest preparaatidest, komplekssetest vitamiine, aminohappeid ja mineraalaineid sisaldavatest dražeedest ja raviteedest. Verevarustust ja mälu parandavad ka hõlmikpuuekstrakti, kuldjuure ja letsitiiniga loodustooted.

Nõu andis: AIVI KELDRIMAA, Liivalaia apteegi proviisor