Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
22. november 2015, 16:07

Artikkel ilmus esmakordselt 2011. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Milliste nippidega saab teadvust juhtida?

Psühholoog Charles T. Tarti peetakse üheks maailma parimaks eksperdiks teadvuse seisundite alal. Ta pakub iidse teadliku ärksuse (mindfulness) seisundi harjutamiseks järgmisi tehnikaid:

* Tee päeva jooksul regulaarselt pause, mis võimaldavad sul vaikselt keskenduda ja saada teadlikuks kõigest, mis sinu sees ja ümber toimub.

* Iga kord, kui sa oma igapäevase tegevuse ajal tunned, et keskendumine hakkab hajuma, siis tunneta oma hingamist – see annab sulle pidepunkti.

* Kasuta teadlikkust ka kõige maisemate ja tavalisemate tegevuste juures, nagu hambapesu või habemeajamine, kõndimine või autoga sõitmine. Teadvusta kõiki selle kogemuse osaks olevaid lõhnu, tekstuure, värve ja aistinguid.

* Õpi oma partnerit, lapsi, lemmikloomi, sõpru ja kolleege tõeliselt vaatama. Jälgi hoolikalt iga nende tegevust – hinnanguid andmata.

* Ole ärgas ka siis, kui sul on äärmiselt kiire või mõne töö tähtaeg kohe-kohe saabumas. Jälgi, mis tunne on kiirustada või tunnetada kuklas "püstolitoru" ja mis sinuga sel ajal juhtub. Kuidas see sinu tasakaalu mõjutab? Vaatle iseennast selles olukorras. Kas sa suudad intensiivse töötegemise ajal oma kehasse jääda?

* Ära mõtle pidevalt oma probleemidele ega püüa neile lahendusi välja mõelda. Tegele lihtsalt jooksvalt kõigi küsimustega, mis iga päev sinu ette kerkivad.

* Püüa mitte kunagi tormata. Kui sa siiski pead seda tegema, siis torma olevikus. Tunneta, kuidas on tormata.

Allikas: www.paradigm-sys.com/cttart