Menüüdel pesitsevad toidumürgitust ja kõripõletikku põhjustavad bakterid.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. november 2015, 13:40

Kümme eset toidukohas, mille kasutamine võib su tervist kahjustada (1)

Kui armastad väljas söömas käia, peaksid erilist tähelepanu pöörama hügieenile. Toit ei ole kohvikutes, restoranides ja baarides ainus koht, millest võib toidumürgistuse saada, ka paljud avalikes söögikohtades olevad esemed kannavad tervisele ohtlikke baktereid.

Seda kinnitab USA telekanali ABC News läbi viidud uuring, mille tulemuste kohaselt satuvad halvad bakterid meie organismi mitte tualetist, vaid hoopis menüü või tooli pealt. Millised on need kümme eset, mille kasutamine restoranis võib kaasa tuua toidumürgituse?

1. Toolid. 70 % toolidest leiti kokku 17 erinevat bakterit, teiste seas ka kolibakteri laadseid tegelasi. Kliendid istuvad restorani toolidele ega mõtle eriti, kas neid puhastatakse või mitte. Samuti ei mõtle ka restoranid sellele, et pehme kattega toole võiks ja peaks puhastama. Toolidel olevate bakterite sattumist organismi ei saa aga vältida ka käsi pestes.

2. Menüüdelt leiti enim toidumürgitust ja ka kõripõletikku põhjustavaid baktereid.

3. Sidrunilõigud. Pea pooltel kontrollitud sidrunilõikudel olid bakterid, mis pärit inimeselt. Sellised bakterid jõuavad sinna tavaliselt restoranitöötajate kätelt, kes panevad lõike taldrikule ilma kinnaste, tangideta või eelnevalt pesemata kätega.

4. Soola- ja pipratoosidestki olid pooled toosid baktereid täis. Soola- ja pipratoose kasutatakse palju, ent puhastatakse harva.

5. Laudu puhastatakse tihti, kuid ka neil on baktereid. ABC Newsi andmetel on teada juhtumeid, kus söögilaua peal vahetatakse imikul mähkmeid või lubatakse lapsel söögilaua taga kaasa võetud potil häda teha. Väljaheites leiduvad bakterid jõuavad seetõttu toidukoha söögilauale ja ehk isegi kohtadesse, mida pidevalt ei pühita.

6. Klaaside ääred. Paljud ettekandjad kannavad klaase lauale käes, nii et katsuvad klaasi äärt kätega. Äärele sattunud bakterid leiavad otsetee organismi ja võivad põhjustada palju paha. Üks baktereist, mille meeskond sel viisil avastas, oli näiteks seotud tuberkuloosiga.

7.-8. WC ukselingid ja segistid. Üllatavalt oli WC üks puhtamaid kohti, sest seda puhastatakse tihti ning ust katsutakse, vähemalt seestpoolt, puhaste-pestud kätega.

9. Ketšupipudel
Kuigi ka pudelil oli baktereid, ei olnud tegu dramaatilise avastusega – ühtegi päris kahjulikku neilt ei leitud.

10. Salatikulbid, -kahvlid ja –lusikad. Kõige vähem baktereid leiti salatikaussides olevatest lusikatest, kahvlitest ja kulpidest.