„Fondi ja abisaajate nimel tänan kõiki annetajaid ning kutsun eestimaalasi üles jätkuvalt toetama omade inimeste võitlust raske haigusega. Koos saame inimestele teha hindamatu kingituse - kinkida täisväärtuslikke elupäevi oma lähedaste keskel," ütleb vähiravifondi „Kingitud elu" juhataja Toivo TänavsuuFoto: TEET MALSROOS
Uudised
18. november 2015, 14:26

Vähiravifond toetab veel viie inimese võitlust vähiga (2)

Viimase paari kuu jooksul on vähiravifond „Kingitud elu" toetanud viie inimese võitlust raske haigusega. Kõigi viie ravi ei kompenseeri haigekassa ning kõigi jaoks on fond viimane lootus.

Värskeim toetusesaaja on tuleval aastal 50. juubelit tähistav mees, kelle võitluseks maovähiga (ravim Cyramza) panustab fond ligi 20 000 eurot.

„Eelmise aasta lõpus tundsin, et mul on seedimine korrast ära ja meeletu väsimus," kirjeldas mees. „Esimene visiit arstile ja soovitus tarbida Espumisani ei teinud asja kuidagi paremaks. Midagi hullu kahtlustada ei osanud. Abikaasa aga ei jätnud jonni ja ajas asjad nii kaugele, et juba olin gastroenteroloogi vastuvõtul, neelasin sondi, võeti erinevaid koeproove. Hemoglobiin oli nii madal, kehakaal kukkus. Ja siis tuli vastus, opereerida ei saa, kiiritust ei saa, keemiaravi oli ainuke võimalus, tuleb süüa ja hakkama saada."

Mees sai keemiaravi, kuid see ei andnud oodatud tulemusi. Arst soovitas fondi poole pöörduda. „Saanud positiivse vastuse hing hüppas rõõmust, abikaasa käed värisesid ja pisarad voolasid. Me usume, et see ravi aitab. Oleme elus ja see on hetkel peamine. Tänu, mida tunneme, on raske sõnadesse panna," lisab toetust saanud mees.

Ühtlasi jätkas fond 58-aastase Lääne-Virumaa mehe toetamist. Suvel sai ta fondi abil kilpnäärmeravimi Caprelsa, mis on hästi mõjunud. Fond garanteeris tema ravi veel kaheks kuuks, panustades sellesse üle 8000 euro.

Mehel avastati vähk 2013. aasta lõpus. Operatsioonide ja kiiritusraviga saadi asi esialgu kontrolli alla, kuni tänavu kevadeni, mil tuvastati uued kolded maksaks. „Kuna haigust saab ravida kalli ravimiga, mille ostmine käis üle jõu, pöördusin abipalvega haigekassa poole. Vastus oli eitav. Fond oli viimaseks õlekõrreks, millest kinni haarata ja see kõrs aitas. Suured-suured tänud kõigile annetajatele. Teie abita oleksid paljud inimesed väga õnnetud," ütleb 58-aastane mees.

Fondist sai abi ka detsembris 55.juubelit tähistav tallinlanna, kellel on jämesoolevähk. Fond toetab teda ravimi Vectibix ostmisel kuni 7800 euroga. Naine ise panustas oma ravisse 2000 eurot.

Samuti toetas „Kingitud elu" 4800 euroga 74-aastast Tallinnas elavat naist, kes vajab käärsoolevähi kontrolli alla saamiseks ravimit Stivarga. Kokkuleppe kohaselt panustab naine oma ravisse ise ka kopsaka summa. Ehkki selle ravimiga saavad märkimisväärse raviefekti vähesed haiged, peab fond oluliseks mitte jätta patsienti ilma lootusest haigust pidurdada ning veel elada.

„Kingitud elu" ulatas veel ühe õlekõrre ka 75-aastasele Lõuna-Eesti mehele, kes on ise staažikas arst ning aidanud paljusid patsiente. Fond aitas mehel esialgu kaheks kuuks kätte saada müeloomiravimi Imnovid, panustades sellesse kuni 15 000 eurot.

Tänavu on vähiravifond „Kingitud elu" kogunud annetustena üle 500 000 euro ning toetanud ligi 50 inimest.

„Fondi ja abisaajate nimel tänan kõiki annetajaid ning kutsun eestimaalasi üles jätkuvalt toetama omade inimeste võitlust raske haigusega. Koos saame inimestele teha hindamatu kingituse - kinkida täisväärtuslikke elupäevi oma lähedaste keskel," ütleb vähiravifondi „Kingitud elu" juhataja Toivo Tänavsuu