Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
19. november 2015, 14:50

Millises asendis on kõige tervislikum kakada? (36)

Kas läänelikud tualettruumid on süüdi hemorroidide, kõhukinnisuse, põletikuliste soolehaiguste ja isegi infarkti tekkes? Statistika väidab, et jah.

Väikelapsed kükitavad kakamiseks instinktiivselt nagu ka suurem osa maailma elanikkonnast. Kuid ligi 180 aastat vana moodne WC on sundinud meid soolte tühjendamise asendit muutma, kirjutab Mercola.

Kemmergupotil istumisel on põlved kõhu suhtes täisnurga all, kuid vana hea kükkasend surub põlved kehale märksa lähemale. On leitud, et see muudab siseelundite ja lihaskonna ruumisuhteid ning paneb roojamisega seotud jõud kõige tõhusamalt tööle.

Kükitamine tugevdab ja sirgendab pärasoolt, lõõgastab häbemeluu-pärasoole lihast ning võimaldab umbsoole ja ussjätke täielikku tühjendamist. Nii ei jää roe soolestikku toppama, jääb ära kõhukinnisus ning toksiinide kogunemine seedetrakti.

Mõni ime siis, et mitteläänelikus ühiskonnas esineb kõikvõimalikke soolestikuhädasid, nagu hemorroide, polüüpe, pimesoolepõletikku ja soolevähki, haruharva.

Potil istudes tuleb inimesel tulemuse saavutamiseks rohkem punnitada – eksperdid on võrrelnud sellist soolte tühjendamist auto juhtimisega, käsipidur peal.

Kui sooled jäävad põhjalikult tühjendamata, tekivad kõhukinnisus ja/või hemorroidid, suureneb songaoht, käärsooleseinale ladestuvad jääkained võivad vallandada pahaloomulisi mutatsioone.

Hemorroididest vabanemiseks olevat kükkasendis roojamine kõige lihtsam moodus.