Riigikogu HIV-ennetuse toetusrühma esimees Vilja Savisaar-Toomast ja Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliiniku juhataja Kai Zilmer täna toimunud HIV-teemalisel ümarlaual.Foto: Powerhouse
Keha
20. november 2015, 13:02

Vilja Savisaar-Toomast: "Minu tütrele tehakse Inglismaal arsti juurde minnes alati ka HIV-test." (42)

"HIV-epideemia Eestis ei lähe mööda, kui me ei tegutse radikaalselt ega pidurda selle levikut," märkis Riigikogu HIV-ennetuse toetusrühma esimees Vilja Savisaar-Toomast täna Tallinnas toimunud  avalikul HIV-teemalisel ümarlaual "Eestis on liiga palju positiivseid. HIV-positiivseid". 

Eestis HIV-i nakatunute numbrid räägivad Savisaar-Toomasti sõnul väga tõsisest olukorrast.  "Ma soovin, et me ütleksime selgelt välja, et meie kõigi ühine mure ja soov on, kuidas pidurdada Eestis HIV-levik. Kuidas leida üles positiivsed, kuidas saada nad ravile. Ja kes ja kuidas peaks seda kõike koordineerima," rõhutas ta.

"HIV-testimine on vabatahtlik. Kui inimesele tehakse analüüse – miks ei võiks alati ei teha ka HIV-testi? Kui inimene juba pöördub arsti poole, siis teha talle alati ka HIV-test?" küsis Vilja Savisaar-Toomast.

Ta loodab, et HIV-testist saab täiesti tavaline test. "Muidugi, me peame saama patsiendilt nõusoleku, kuid osades riikides ongi see juba loomulik. Näiteks minu tütar elab Inglismaal ja ta ütleb, et kui ta läheb arsti juurde, tehakse talle alati ka HIV-test," rääkis Savisaar-Toomast.