Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
23. november 2015, 11:00

Kümme ravimit, mida seostatakse vägivaldsusega (3)

Enamasti seostuvad inimestele meelemürkide ja vägivallaga illegaalsed narkootikumid. Tegelikkuses on leitud, et ka mõned ravimid soodustavad vägivaldset käitumist.

USA Toidu- ja Ravimiamet on koostanud raporti, kus on üle kolmekümne ravimi, mida võib seostada vägivaldse kätumisega. Siiski rõhutatakse ajakirjas Time avaldatud artiklis, et see nimekiri ei tähenda, justkui põhjustaksid need ravimid ilmtingimata vägivaldsust - pigem on tegu mitme ebasoodsa asjaolu kokkulangevusega.

Nimekirja kümne esimese kõige sagedamini vägivaldsust põhjustava ravimi seas on õnneks mõned, mida Eestis ei turustata. :

1. Varenicline (Chantix) - suitsetamisvastane ravim, mis aitab võidelda suitsunäljaga. Selle ohurisk on 18 korda kõrgem kui teistel ravimitel. Kuna aga Chantix on tõhusaim suitsetamisvastane ravim, ei tasuks loobujatel ravimist otsejoones keelduda.

2. Fluoxetine (Prozac) - antidepressant, millel on 10,9 korda suurem risk kui teised ravimid.

3. Paroxetine (Paxil) on  antidepressant, mille puhul on (samas ravimiklassis) märgatud võõrutusnähtude ja sünnidefektide tekkimist. Ohutase on 10,3.

4. Amfetamiinid (erinevad): amfetamiine kasutatakse aktiivsus- ja tähelepanuhöire ravimiseks ning aju dopamiini ja noradrenaliini süsteemi mõjutamiseks. Ohutase – 9,6.

5. Mefoquine (Lariam) on malaariaravim, mida on juba kaua seostatud kummalise käitumisega. Väidetavalt muudab see ravim 9,5 korda suurema tõenäosusega vägivaldseks kui teised ravimid.

6. Atomoxetine (Strattera) on hüperaktiivsuse (ADHD) puhul tarvitatav ravim, mis mõjutab noradrenaliini ning mille ohutasemeks loetakse 9.

7. Triazolam (Halcion) on bensodiasepiin (ehk rahusti), mis võib tekitada sõltuvust ning mida kasutatakse unetuse ravimiseks. Haliconi ohutase on 8,7 korda kõrgem.

8. Fluvoxamine (Luvox) on samuti antidepressant, mis mõjutab serotoniini taset (SSRI). Luvoxi ohutasemeks loetakse 8,4.

9. Venlafaxine (Effexor) on Pristiq'iga samasse klassi kuuluv antidepressant, mida kasutatakse ärevushäirete ravimiseks. Effexori tõenäosus vägivalda tekitada on 8,3 korda kõrgem kui teistel ravimitel.

10. Desvenlafaxine (Pristiq) on antidepressant, mis mõjutab nii serotoniini kui noradrenaliini taset ja mida seostatakse 7,9 korda suurema tõenäosusega vägivaldsusega.