Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
24. november 2015, 09:17

Probiootikumid võivad lapsi kaitsta esimest tüüpi diabeedi eest (1)

Ajakirjas JAMA Pediatrics avaldatud uuringus leiti, et kui geneetiliselt kõrgema esimese tüübi diabeedi riskiga lapsed saavad probiootikume esimese 27 elupäeva jooksul, on neil haigestumise risk väiksem.

Portaal Med24 kirjutab maailma kuues riigis läbi viidud uuringust, milles osales 7473 4-10 aastast last. Lapsi uuriti esimese tüübi diabeediga seotud autoantikehade esinemise suhtes iga kolme kuu järel vanuses 3-48 kuud ning edaspidi kuuekuulise intervalliga. Laste toitumise hindamiseks kasutati küsimustikke ja päevikuid, kus käsitleti ka probiootikumide ja imikute piimasegude kasutamist. Probiootikumide kasutamine erines riigiti ning oli esimese eluaasta vältel kõige sagedasem Soomes ja Saksamaal (probiootikume sai vastavalt 52 ja 47 protsenti lastest) ning madalaim USAs (probiootikume sai 6 protsenti lastest).

Ilmnes, et probiootikumide kasutamine kas toidulisandi või imikute piimasegu kaudu esimese 27 elupäeva jooksul oli seotud madalama esimese tüübi diabeediga seotud autoantikehade esinemisega võrreldes lastega, kes said probiootikume hiljem või üldse mitte. Varane probiootikumide kasutamine vähendas autoantikehade esinemist 60 protsenti kõrgeima riskiga HLA DR3/4 genotüübiga lastel, aga mitte teistel lastel.