Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
29. november 2015, 12:56

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Kuidas saada luud tugevaks? (6)

Oma luude tervise eest saame hoolitseda ise – piisavalt liikudes ja tervislikult toitudes. Apteegipreparaadid aitavad luude heaolule kaasa siis, kui toit või elustiil neile piisavalt kaltsiumi ei kindlusta.

Luukoe moodustumine ja lagunemine toimub organismis samal ajal ja pidevalt. Luukoe ja luumassi moodustumise ajal on kõige tähtsam mineraalaine kaltsium, olulised on ka teised mineraalained, nagu magneesium ja tsink.

Luumass suureneb toidust saadava kaltsiumi abil ja selle sisaldus hakkab pärast 30. eluaastat järk-järgult vähenema. Kui sellel perioodil pole kaltsiumi piisavalt, võib kasvada luumurruoht.

Kaltsiumi vajab organism rohkem lapsepõlves ja noorukieas, mil selle mineraalaine suhteline vajadus on suurim.

Samuti vajavad naised rohkem kaltsiumi raseduse – see on seotud loote arenguga – ja imetamise ajal, mil organism hoiab rinnapiima kaltsiumisisalduse suurena, kuid seda ema tervise arvelt. Luu mineraalne tihedus väheneb ka menopausi ajal ja pärast seda seoses naissuguhormoonide taseme langusega.

Kaltsiumi viivad organismist välja suitsetamine, alkoholi, kihisevate jookide ja kohvi, aga ka vee liigne joomine. Selliste harjumuste korral on ka organismi kaltsiumivajadus suurem.

D-vitamiinil on kaltsiumi imendumisel tähtis osa. Kui seda on vähe, väheneb ka kaltsiumi imendumine ja ladestumine luudesse ning luukoe uuenemine. D-vitamiini saab rasvasest kalast, munakollasest ja maksast.

K-vitamiin stimuleerib kaltsiumi salvestumist luukoesse.

Luude tervist saab kontrollida luude tihedust mõõtes. Kui toidust saadav kaltsiumikogus pole piisav, võib lisaks võtta kaltsiumipreparaate. Et leida sobiva kaltsiumisisaldusega preparaat, on hea nõu pidada arsti või apteekriga, sest pakutavate toidulisandite valik on suur.