Pilt on illustreerivFoto: PantherMedia / Scanpix
Keha
24. november 2015, 12:00

Ootamatult surnud tüdruku elunditega päästeti viie inimese elu (3)

Raskekujulise astma tõttu surnud tüdruk jättis endast maha erakordse pärandi – tema annetatud elunditega päästeti viis inimest. Teiste seas sa uue elu ka üks temavanune poiss.

Elizabeth Ford, keda hüüti Lizzieks, oli kuni 15 aastaseks saamiseni täiesti terve laps. Siis lõi tal aga välja nii tugevakujuline astma, et piiga pidi olema sageli haiglas ning suri lõpuks 18 aastasena, kirjutab East Anglian Daily Times.

Tema isa David märkis aga uhkelt, et kuigi kogu pere tütart leinab, suutis Lizzie pärast surma teha mitmele inimesele erakordse kingituse. Ta kinkis neile elu.

Nädal enne surma rääkis Lizzie oma emale, et soovib elundeid annetada. Ja kuigi vanemad olid tütre äkksurmast šokis, otsustasid nad tütre soovile vastu tulla ja lubada tema organid teiste päästmiseks.

Nii läksid tema süda, neerud, maks ja põrn lootusetult haigete päästmiseks, andes neile võimaluse elada. Lizzie südame sai endale temavanune noormees.

Lizzie pere loodab, et nende tütre lugu inspireerib inimesi rohkem mõtlema elundidoonorlusele ning liituma elundidoonorluse registriga. Seejuures Lizzie polnud registriga liitunud, kuid vanemad austasid tema soovi teisi aidata.

Mida teha, et saada elundidoonoriks?

* Eestis on täpsed juhised kirjas veebilehel elundidoonorlus.ee. Sealt saab välja printida ka doonorikaarti, mida oleks mõistlik pärast täitmist endaga kaasas kanda.

* Lizzie isa paneb südamele, et äärmiselt oluline on soovist elundidoonor olla rääkida ka oma perega, et nad oleksid sellega kursis.