Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. november 2015, 11:47

Kas sind ohustab nahavähk? Loe käel üle oma sünnimärgid! (9)

Teadlased on teinud kindlaks, et kuidas lihtsalt saada teada, kas sind ohustab nahavähk. Nimelt tuleb üle lugeda oma sünnimärgid ning kui neid on ühel käel rohkem kui 11, on tegu kõrgema nahavähki haigestumise riskiga.

Sellele tulemusele jõudsid Briti dermatoloogid, kui uurisid 3000 kaksiku andmeid kaheksa aasta jooksul, kirjutab BBC. Uuringu käigus koguti infot nahatüübi, tedretähnide ja sünnimärkide kohta. Hiljem korrati uuringut 400 inimesest koosneval grupil ning leitigi, et mõlema katsegrupi puhul aitas vähiriski esinemist selgeks saada sünnimärkide arv käel.

Lisaks kinnitavad teadlased pärast seda uuringut, et paremal käel olevate sünnimärkide arvu järgi saab ennustada, kas sünnimärke on ka mujal kehal rohkem.

Saadi selgeks, et neil, kelle paremal käel oli üle 11 sünnimärgi, oli suurema tõenäosusega kogu kehal üle 100 sünnimärgi. Selline sünnimärkide rohkus tõstab inimese riski melanoomi haigestuda viiekordseks.

Seega tasub lihtsa vaatluse põhjal otsustada, kas võtta nahaarsti külastus. Seejuures tasub meeles pidada, et sünnimärkide arv käel ei tähenda kindlat melanoomi, see on vaid märk suurenenud melanoomiriskist.