Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. november 2015, 12:30

Kümme soovitust unetuse seljatamiseks (2)

Vähkred öösel nagu kala kuival maal ja ei jää kuidagi magama? Või ehk oled lihtsalt liiga stressis, et uinuda? Loe, kuidas unehäiretele tuul alla teha.

Napiks jäänud unetunnid kurnavad keha ja vaimu, muutes meid haigustele vastuvõtlikumaks ja kergesti ärrituvaks, kirjutab iDiva.

Alljärgnevad nipid võivad aidata sul viimaks korralikult välja puhata.

1. Ära tukasta pärastlõunati. See keerab su keha sisemise kella valeks. Tulemuseks on see, et istud väga veidratel kellaaegadel üleval nagu öökull. Kui oled tõesti surmani kurnatud, siis tee maksimaalselt 30 minutit kestev lõunauinak. Sellest piisab, et sind energiaga täita ja samas ei sega põgus tukastamine öist und.

2. Kui asi puudutab und, siis on rutiin sinu suurim sõber. Ürita vähemalt nädala sees kindlatel kellaaegadel magama minna.

3. Loomulikult tuleks enne magamaminekut vältida kofeiini, kuid ka alkoholi ja tugevaid eineid.

4. Feng shui kohaselt mõjutab magamistuba seda, kui hästi või halvasti me magame. Sinu voodi peaks olema mugav ja lubama energial vabalt läbi toa voolata. Korista kogu kola voodi alt ära, et energia saaks takistamatult ringelda. Magamistoas ei ole hea hoida ka vett kujutavaid maale. Värvigamma peaks olema õrn ja pastelne. Kardinate ning voodipesu juures väldi tugevaid ja erksaid põhivärve.

5. Feng shuist on tuntud ka ütlus, et kui magad jalad ukse poole, siis ei püsi sa iialgi kodus. Tunned, et tahad kogu aeg üleval olla ja tegutsed ega suuda koju jõudes kuidagi lõõgastuda.

6. Voodipäise taga peaks olema sein, see tagab kindla ja rahuliku une. Teadlased on tõestanud, et kehva une toob ka liiga valgusküllane tuba. Und võib mõjutada ka kõige nõrgem valgusallikas.

7. Kristallid aitavat samuti unele kaasa. Ametüst ja kuukivi on eriti head, kuna need vähendavad stressi ja neil usutakse olevat meeltele rahustav mõju. Hoia kristalle näiteks oma öökapil.

8. Aroomiteraapia on kivikestest ilmselt mõjusam. Rahustava toimega on näiteks lavendel ja kummel. Põleta tunnike enne magamaminekut vastavaid õlisid või lõhnapulki.

9. Viimases hädas võta appi joogide võlunipp - hingamine. Keskendu oma hingetõmmetele, muuda need sügavaks ja aeglaseks. See võimaldab su kehal end välja lülitada.

10. Massaaž on parim lõõgastaja. Kui sul ei ole partnerit, kes oskaks head massaaži teha, siis võid seda ka ise teha. Võta natuke oliivõli ja lisa paar tilka lavendli- või kummeliessentsi. Masseeri selle seguga õrnalt oma jalataldu.