Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
25. november 2015, 14:15

Viis asja, mida oma tervisest hoolivad inimesed teevad igal hommikul (2)

See, kuidas sa alustad oma päeva, mõjutab nii kogu ülejäänud päeva kui ka keha heaolu tervikuna. YourTango toob välja viis asja, mis võiksid kuuluda iga oma tervisest hooliva inimese hommikurutiini.

1. Looduslik valgus. Selle nautimiseks ärka ja mine õue. Teadlased on nimelt kindlaks teinud, et juba varahommikul loodusliku valgusega kokku puutuvatel inimestel on madalam kehamassiindeks hoolimata sellest, kui palju nad trenni teevad või kuidas toituvad. Lisaks soodustab hommikune valgusega kokkupuutumine melatoniini tootmist öösel, melatoniin aitab õhtuti aga paremini uinuda. Ning – kui taevas on pilves, ära heida meelt – ka pilvise ilmaga on õues valgust, mis mõjub kehale hästi. Toas sellist valgusedoosi ei saa.

2. Pool liitrit vett. Klaas vett mõjub kehale hästi – see kiirendab ainevahetust ning aitab nii kehakaalu kontrolli all hoida. Ka aju ei saa vedelikupuuduses tööd teha. Et inimene ei tarbi öösel vedelikke, on tähtis hommikul kohe pool liitrit vett hinge alla panna.

3. Tänulikkus. See lihtsalt mõjub tervisele hästi ja seda tasuks praktiseerida igal hommikul. Liiatigi on tänulikkus ja õnnetunne on omavahel otseselt seotud – teadlased on teinud kindlaks, et need, kes pidasid regulaarselt tänulikkusepäevikut, tegid ka rohkem trenni, neil esines vähem terviseprobleeme ning nad olid oma eluga rohkem rahul.

4. Meditatsioon. Iga päeva võiks alustada mediteerimisega, sest hommikul on inimene on oma sisemise minaga kõige lähedamas suhtes. Hommikuti piisab stressi ja ärevuse vähendamiseks ka kuni kümneminutilisest meditatsioonist.

5. Treening. Kui tunned hommikul, et keha on loid, on mõistlik kohe pärast ärkamist liigutada ja teha kasvõi hommikuvõimlemist. Liikumine kiirendab ainevahetust ja aitab vallandada serotoniini. See vähendab omakorda stressi ja muudab tuju paremaks.