Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
27. november 2015, 11:40

Liigesed valutavad? Siin on seitse soovitust valust üle saamiseks (2)

1 Liigu regulaarselt, sest liigesed tahavad järjekindlat ja mõõdukat liikumist.

2 Hoia liigesed kuivas ja soojas. Määri neid sobiva salviga. Lisaks apteegiriiuleil leiduvaile saab salvi ka ise teha. Näiteks sega 1 sl sinepipulbrit, 1 sl päevalilleõli ja 1 sl mett. Hauta segu pool tundi kuumaveevannil. Jahuta.

3 Pane valutavale liigesele kapsa-, mädarõika- või takjalehti – need sisaldavad ravitoimega eeterlikke õlisid ja jahutavad nahka.

4 Otsi abi okaspuudelt. Selleks korja paarkümmend grammi kuuse-, männi- või kadakaokkaid ja keeda tasasel tulel umbes 15 minutit klaasitäies vees. Kurna ja pane keeduse paks osa linase riide vahele, mida saad kasutada soojaks kompressiks.

5 Tee valu leevendavat vanni. Liigesevalu peletamiseks sobivad paremini salvei, nõmm-liivatee ja kadakas. Pärast veerandtunnist ravivannis ligunemist poe kohe sooja.

6 Ravi liigeseid saunas. Selleks lisa leilivette paar tilka looduslikku nuluõli ja vihtle liigeseid kase- või kadakavihaga. Samuti määri valutavaid kohti saunas meega ja lase sellel lavakuumuses kümmekond minutit mõjuda.

7 Valuvaigistite puhul pea meeles, et osa neist leevendab ainult valu, osa aga ka põletikku. Peale traditsiooniliste valuvaigistite võib võtta ka loodustooteid, millel üldiselt ei ole reumaatilistele põletikuravimitele omaseid sagedasi kõrvalsümptomeid. Head liigesevaevusi leevendavat toimet omistatakse looduslikele kibuvitsapreparaatidele, milles sisalduval toimeainel on artroosi puhul liigesekõhrepõletikku alandav ja valu vähendav efekt.