Mägedes suusatades või lumelauaga sõites on õnnetused lihtsad juhtuma, reisikindlustuse olemasolu tagab, et arsti juures saab vajalikku abi ilma raha pärast liigselt muretsemata.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
27. november 2015, 13:30

Õnnetus ei hüüa tulles: viis põhjust, miks reisile minnes sõlmida reisikindlustus

Sul on juba pass ja lennukipiletid näpus ja oled valmis lahkuma soojamaareisile? Või ootavad Sind hoopis lumised väljad ja mõnus suusapuhkus? Aga kuidas on lood kindlustusega?

Väga paljud näevad reisikindlustust mittevajaliku kuluna, mille arvelt säästa saab. Reaalsuses võib see otsus aga väga kalliks maksma minna. Swedbank P&C Insurance AS kindlustusjuhtumite statistika näitab, et kõige enam juhtub reisil olles erinevaid õnnetusi või haigestumisi (27%), mis vajavad ravikulude hüvitamist. Teisel kohal on pagasi kahjustada saamine või täielik kadumine (24%) ja kolmandal kohal reisi ärajäämine , kas enda või pereliikmete haigestumise tõttu (19%).

Katre Uibomäe, Swedbanki investeerimise ja kindlustuste osakonna juht, toob välja viis põhilist põhjust, miks sõlmida reisikindlustus.

1. Lend jääb ära või lükatakse kaugesse tulevikku

Lennufirma peab pakkuma sulle alternatiivse reisivõimaluse, kuid kui sobivat lendu ei suudeta leida, peab lennufirma hüvitama sulle lennupileti hinna ning saad ise otsida endale uue sobiva lennu. Kui iseotsitud uus lennupilet on kallim, hüvitab kindlustus sulle lennupiletite vahe 150 euro ulatuses. Reisikindlustus katab ka transpordivahendi hilinemise või sellest maha jäämisega seotud kulud.


2. Pagas läheb kaduma

Oled äsja maandunud reisisihtpunkti ning märkad ahastusega, et sinu pagasit pole ega tule. Kui oled sõlminud kindlustuslepingu, ei pea sa reisi sihtpunkti jõudes kaotatud pagasi pärast muretsema. Kaotatud pagas jõuab omanikuni keskmiselt viie päevaga. Niikaua kui kaotatud pagas sinuni jõuab, saad vajalikud esmatarbekaubad osta poest ja kindlustus katab nende ostmise kulud kuni 300 euro ulatuses. Kui reisil olles peaks midagi juhtuma sinu dokumentidega, siis kulutused, mida on vaja uute dokumentide saamiseks, katab samuti kindlustus.


3. Haigestumise hind võib kõrge olla

Kui oled säästnud raha ja ostnud kalli puhkusreisi, siis viimane asi, mida sa tahaksid, oleks haigestumise tõttu nii reisist kui ka rahast ilmajäämine.
Reisikindlustus pakub meelerahu – isegi kui haigestud, katab sobilik kindlustus kulud. Kindlustus aitab ka siis, kui sina või mõni pereliige haigestub enne reisi ja kauaoodatud puhkusele polegi võimalik minna. Reisikindlustus katab sellisel juhul piletite hinna.


4. Õnnetus ei hüüa tulles

Lähed perega Taisse puhkama, lõbutsed sealses veepargis kui äkitselt sajab sulle suure hoo pealt selga teine turist. Tagajärjed on kurvad – saad tõsise seljavigastuse ja pead minema operatsioonilauale. Raviprotseduuride ja lõikuse hind on kõrge. Lisaks on vaja veeta nädalaid haiglas, sest taastumiseks kulub omajagu aega. Reisikindlustuse olemasolul ei pea sa toimunu pärast pankrotti minema. Kindlustus katab meditsiini- ning vajadusel ka haigestunu transportimisega seotud kulud.


5. Sa võid ise õnnetuse põhjustada

Ole veendunud, et kindlustus kataks nii sinuga juhtunud õnnetused kui ka sinu põhjustatud õnnetused. Kindlustus ei hüvita küll kahjunõudeid, kui viga on saanud rendiauto-või paat, kuid teiste ootamatute õnnetuste puhul (hotellis, veepargis, restoranis) võid olla rahulik, sest kindlustus aitab, kui oled ise kogemata põhjustanud õnnetuse. Kaitse ülempiir sellisel juhul on 10 000 eurot.