Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
27. november 2015, 15:13

Tervisliku menüü märksõnadeks on hooajalisus, kodumaisus ning mahe (3)

Kui tahad olla elus, ilus ja terve ning elada kvaliteetset elu, siis jälgi, et su toiduvalik oleks hooajaline, kodumaine ning mahe.

„Kõige esimene kriteerium toiduainete valikul võiks alati olla hooajalisus. Kui eelistate hooajalist köögivilja, olete juba sammukese loodusele lähemal," sõnas Rimi toitumisnõustaja Katri Merisalu. „Näiteks kui lähete mõni kuu pärast või enne juunit poodi, et osta maasikaid, mida nõuab koogiretsept, siis võiks selle ostu pigem jätta tegemata, kuna need maasikad pole kasvanud loomulikul teel ja ei maitse hästi," selgitas ta ja soovitas sel puhul maasikad asendada sügavkülmast võetud koduaiamaasikatega või ka kodumaise moosiga.

Hooajalisus ogi tema sõnul n tihedalt seotud ka kodumaisusega. "Kõige ideaalsem on muidugi, kui kasvatate oma porgandid-kartulid ise. Kuid ka meie kodumaine põllumajandus on väga heal järjel ja tegelikult on võimalik läbi terve talve osta kodumaised juur- ja puuvilju," rääkis ta.

Kodumaiste juur-ja puuviljade eelis on esmalt see, et need viljad ei ole läbinud pikka transporditeed, mis tingiks vajaduse rohke säilituskeemia järele. See tähendab, et kodumaised põllusaadused sisaldavad üldjuhul võrreldes sissetooduga vähem niinimetatud halba keemiat – pestitsiidide ja väetiste jääke. "Nii et uurige alati pakendeid ja silte kauplustes – uurige, kust on pärit tomatid, oad, kapsad ja muu," soovitas Merisalu.

Tema sõnul on mahedate köögi- ja teraviljade ning Eestis kasvavate puuviljade valik on poodides üsna esinduslik ning nende saamiseks ei pea alati minema isegi mitte mahepoodi. Mahekaup on tavaliselt ka hästi märgistatud, ehk ei tohiks tekkida küsimust, et mis on lihtsalt kodumaine ja mis on mahetoode. "Mahe on eriti kasulik lastele, sest nemad on toidu suhtes täiskasvanutest tundlikumad," kõneles toitumisnõustaja. Mahetooteid soovitab ta eelistada seetõttu, et mahepõllumajanduses ei tohi kasutada meie organismi kahjustavaid sünteetilisi väetisi ega taimekaitsevahendeid.