Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
1. detsember 2015, 15:19

Probiootikumid ennetavad ning parandavad erinevaid kõhuhädasid (1)

Aegade jooksul on inimese soolestik muutunud haigustele vastuvõtlikumaks. Probiootikumidest võib leida abi nii kõhuhädade, allergiate kui ka limaskestapõletike korral.

Südameapteegi proviisor Merlin Israel räägib, et viimastel aastakümnetel on pööratud väga palju tähelepanu probiootikumide võimele ennetada ja ravida mitmeid haigusi.

Probiootikumide haigustevastast toimet seostatakse Israeli sõnul nende võimega produtseerida antimikroobseid aineid, stimuleerida lima sekretsiooni, tugevdada soole barjäärifunktsiooni ja võistelda patogeensete mikroobidega soolele kinnitumise kohtade pärast. "Piimhappebakterite ainevahetuse ühtedeks lõpp-produktideks on piim- ja äädikhape, need aitavad haigustekitajaid ja nende toksiine kahjutuks muuta," räärgib Israel, et probiootikumid mõjutavad soolestikus mikroobide kooslust ja tasakaalu ning aitavad suurendada kasulike bakterite hulka

Küsimus, kas probiootikume kasutada või mitte, tekib Israeli sõnul tavaliselt antibiootikumikuuri ajal või soojale maale reisides. Kuid tegelikkuses on nende pisikeste mikroorganismide toime tunduvalt laiem.

Kindlasti soovitab apteeker probiootikume antibiootikumi kuuri ajal või selle, sest sellega saab ära hoida või nõrgendada antibiootikumide kõrvaltoimeid ehk näiteks iiveldust, kõhulahtisust ja kõhuvalu. Israel soovitab järgida, et piimhappebakter saaks võetud tund enne või 2-3 tundi pärast antibiootikumi võtmist. Täpsemat nõu tasub küsida apteekrilt.

Enne soojamaa reisi soovitab proviisor probiootikumikuuriga alustada nädal enne reisi, samuti võiks neid tarvitada ka reisil olles. Israeli sõnul võib see ära hoida suuremad ebameeldivused reisi ajal, probiootikumid aitavad tema kinnitusel lisaks kõhulahtisusele ka kõhukinnisuse korral ehk nii on kindlam, et kõht püsib korras terve reisi jooksul.

Merlin Israel märgib, et inimesi piinab järjest rohkem vähesest liikumisest ja istuvast elustiilist kõhukinnisus. "Enne kui haarata käsi lahtistite järele, mis pikemal kasutamisel rikuvad ära oma soole töö, tasuks proovida 2-3 nädalane kuuri probiootikumidega," soovitab ta. Siiski tasub meeles pidada, et probiootikumid ei asenda oma mikrofloorat, vaid soodustavad selle normaalse tasakaalu taastumist.

Samas pole nendega võimalik oma mikrofloorat segamini lüüa, sest probiootikumid on organismist väljunud hiljemalt kolm nädalat pärast manustamise lõppu.

Ning kuna mikroorganisme asub meie kehas peale soolte ka suus ja tupes, siis soovitab Israel probiootikumide kuuri katsetada ka tihedate uroinfektsioonide korral.

Ettevaatusega peaksid probiootikume tarvitama nõrgema immuunsusega patsiendid, samuti tuleks ettevaatlik olla imikutel ja rasedatel. Ning ka eakatele ei sobi teps mitte kõik probiootikumid.

Et probiootikumidest saadav kasu oleks maksimaalne, tasub enne nende tarvitamist nõu küsida apteekritelt.