Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
2. detsember 2015, 11:45

Üleminekueas hoolitse intiimhügieeni eest teadlikumalt (7)

Viiekümnendatesse eluaastatesse jõudes hakkab muutuma naise hormonaalne tasakaal. Sellega seoses võivad kaasneda mitmed mured intiimpiirkonnas ning naiste intiimhügieeni eripära on sel perioodil seotud vaevuste leevendamise ja ennetamisega.


Ida-Tallinna Keskhaigla ämmaemanda Leili Pärnpuu sõnul hakkavad üleminekuea vaevused naisi kimbutama keskmiselt 48-52 eluaasta saabudes, sest sel ajal hakkab organismis vähenema östrogeeni tootmine. "Menstruatsioonid muutuvad ebaregulaarseks ja kaovad, naise nahk muutub õhemaks, kuivemaks, tundlikumaks ning kaotab elastsuse. Östrogeenipuudus võib intiimpiirkonnas tekitada sügelust, kipitust, kuivust ning valulikkust suguelu elamisel. Suureneb oht põletike tekkeks limaskestadel ja tupes," loetleb Pärnpuu lisades, et üleminekueas ollakse vastuvõtlikumad ka urotraktihaigustele.

Otsi pesugeele apteegist

Intiimhügieen ja teadlikkus sellest muutuvad üleminekueas senisest veelgi tähtsamaks. "Ise saab oma vaevusi leevendada, valides igapäevaseks pesemiseks sobivad vahendid," soovitab Pärnpuu. Tema sõnul ei tasu pesta end liiga tihti, see kuivatab intiimpiirkonda veelgi. Pesemiseks soovitab valida vahendeid, mis säilitavad õige ehk 5,5 ph taseme ning säilitavad intiimpiirkonna loomuliku kaitsekihi. Apteegis müüakse näiteks ilma retseptita intiimpesugeele, mis rahustavad nahka ja soodustavad heade bakterite kaitsevõimet.

Ämmaemand lisab, et tupekuivuse korral tasub kasutada spetsiaalseid niisutavaid kreeme, mis leevendavad kuivusest tingitud ärritusnähte ning on hormoonivabad.

Retsepti alusel on võimalik osta ka hormoone sisaldavaid kreeme, mis aitavad tõsisemate vaevuste korral. "Kindlasti tasub pöörduda arsti poole, kui intiimpiirkonnas on ebameeldiv kipitav, sügelev või põletikuline tunne," soovitab ämmaemand Arst kirjutab sel juhul välja retsepti sobivale östrogeeni sisaldavale kreemile või tupekuulikesele.

Lisaks võivad üleminekueas naisi kimbutada tupekuivuse tõttu intiimvahekorra tundlikkus ja valulikkus, mille vastu aitavad tupe limaskesta kaitsvad libestid ja kreemid.

Sobiv aluspesu ja õige toitumine

Ämmaemanda sõnul tasub kindlasti pöörata tähelepanu oma toitumisele, sest näiteks liigne magusasöömine võib samuti tekitada ebamugavat sügelustunnet. "Oluline on immuunsuse tõstmine ja mitmekesine kaltsiumisisaldusega toiduvalik," märgib ta.

Ning samuti on tähtis õige aluspesu ehk puuvillane pesu on igapäevaseks kandmiseks kõige sobivam. Kindlasti ei soovitata üleminekueas kanda stringe ning ka igapäevane pesukaitsmete kandmine soodustab intiimpiirkonnas probleeme.

Lisaks soovitab ämmaemand meeles pidada, et ujulates ja veekeskustes olev kloorine vesi võib ärritada üleminekueas naiste intiimpiirkonda enam. Seepärast on pärast ujumist soovitatav kiirelt ujumisriided vahetada, end puhtaks pesta ja kreemitada.

Igatahes julgustab Pärnpuu naisi, keda intiimpiirkonnavaevused kimbutavad, rääkima neist arstile. „Üleminekueas tekkivate ebameeldivate muutustega ei pea leppima – arstiga nõu pidades leiab kindlasti neile abi!".


Hea teada

• Intiimhügieeni jälgides lähtu ph-tasakaalu säilitamisest ja lisa niiskust spetsiaalsete kreemidega.

• Vali õige pesu. Eelista puuvillast. Ära kanna stringe.

• Ei pesukaitsmetele!

• Vali allergiavabad pesupulbrid ja loputusvahendid.

• Eelista pehmet ja lõhnastamata tualettpaberit.