Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
7. detsember 2015, 14:15

Kõhuhädade ennetamiseks söö enne peoleminekut ka kodus veidi

Detsember toob kaasa aastalõpu pidudemöllu. Kuid olgu peolauad nii rikkalikud kui tahes - perearst Anne Kaldoja soovitab ninaesise kõhuhädade ennetamiseks hoida kõhusõbraliku.

Ülesöömine võib Anne Kaldoja sõnul põhjustada mitmeid seedeprobleeme, neist levinumad on kõhugaasid, kõhukinnisus-kõhulahtisus, täistunne maos, röhatiste esinemine. Esineda võib ka iiveldust, isegi oksendamist, samuti valusid maos.

Enne peoleminekut söö kõht täis

„Me kõik teame, et inimene sööb enamasti silmadega ning meeldivalt serveeritud toit tekitab isu. Seetõttu võiks enne peole minekut kodus veidi süüa, siis ei teki küllusliku toidulaua ääres himu toitu ahmida," räägib Kaldoja. Samuti soovitab ta enne küllusliku toidulaua taha istumist sisse võtta seedefermendi tableti – see kiirendab seedimist ega lase ülesöömise tunde tekkida.

Kui aga peojärgsel hommikul ärgates on ma väljavenimise tunne ehk ühel ajal tahaks süüa, samas ajab iiveldama, sest kõht on tegelikult täis, soovitab perearst juua leiget vett. Kui see ei olukorda ei leevenda, võib apteegist küsida seedefermente. Perearst märgib, et paljud neist on siiski retseptiravimid.

Peojärgse peavalu ennetamiseks on perearsti kinnitusel kõige lihtsam ja kindlam soovitus pidada alkoholiga piiri. „On teada, et alkohol hävitab B-vitamiini, mille tulemusena võib tekkida teiste toitainete puudus. See põhjustabki pohmelli. Seega tasub võtta B-, B6- ja B1- vitamiine," õpetab Kaldoja. Kindlasti tuleks tema soovitusel vältida erinevate alkoholide segamist ehk jääda õhtu jooksul ühe margi juurde. Samuti pole soovitav segada alkoholi kihisevate jookidega, see kiirendab alkoholi imendumist ja suurendab pohmelli tekke võimalust.

Kindlasti ei tohiks alkoholi segada dieetjookidega: ilma suhkru ja vähem kaloriteta läheb alkohol otse verre. Samuti on üldteada soovitus mitte suitsetada alkoholi tarvitamise ajal, hommikul on selle võrra kehvem enesetunne.

Joo palju vett!

Kui aga peavalu ja väsimus kallal? „Alkohol on diureetikum, mis tähendab, et see sunnib organismi väljutama rohkem vedelikke, kui sisestatakse. Pohmelli põhjustab vedelikupuudus, mida saab vältida, juues vett nii enne kui ka pärast voodisse minemist," õpetab perearst.

Ning et alkoholi joomine vähendab energiavarusid, kuna alkohol tühjendab maksa glükogeenivarusid, tunnebki inimene pohmelli ajal väsimust ja loidust, sest tema veresuhkru tase on madal. "Veresuhkrut aitab tõsta fruktoos ehk puuviljasuhkur, mida on puuviljades, marjades, mahlas ja mees. Fruktoos aitab ka energiat taastada, et alkohol kehast välja viia," lausub ta.

Peojärgsel hommikul soovitab perearst energia taastamiseks söömiseks eelistada kergesti seeditavaid toite nagu röstsai ja puder. Apteekides müügil olevate pohmellivastaste vahendite kohta napib Kaldoja sõnul usaldusväärset tõendusmaterjali, et neist ka abi on. Nende asemel soovitab perearst süüa näiteks hoopis vana head hapukapsasupp.

Ning igal juhul on peojärgsel hommikul enesetunde parandamisel kasu tavapärasest rohkema vee joomisest, korraliku hommiku- või lõunasöögi söömisest ning õues jalutamisest.