Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. detsember 2015, 11:21

Teadlased: üksindus lühendab eluiga (2)

Üksikutel inimestel tekivad organismis muutused ka raku tasandil. See suurendab võimalust jääda haigeks ning elada palju vähem, kui inimene seda muidu oleks teinud, ilmneb uuest uuringust.

Chicago ja California Ülikooli teadlased leidsid nimelt, et üksindus võib mõjutada organismis valgete vereliblede tootmist, mis lõpuks kahjustab immuunsüsteemi. Sellele tulemusele jõuti 141 vanemaealise inimese uurimisel.

Ennekõike kehtib see risk vanemate inimeste kohta, kirjutab WebMD. Teadlased kinnitavad, et üksikutel inimestel on madalam immuunsus ning kõrgem põletikutase organismis.

Teadlased rõhutavad, et vastupidiselt laialt levinud arvamusele ei ole üksindus normaalne osa vananemisest. See mitte ei muuda inimesi vaid õnnetuks, vaid mõjub hävitavalt ka nii füüsilisele kui vaimsele tervisele. Et rahvastik aga vananeb, võib ennustada palju haigeid vanu inimesi. Tõsi, igaüks saab midagi teha, et see nii ei läheks. See tähendab, et nii oma eakate naabritega, vanemate, sugulaste ja sõpradega tuleks suhelda aastaringselt.