Foto: KohviSemu
Tarbija
3. detsember 2015, 12:43

13 kummalist ja üllatavat fakti kohvi kohta

Olete kunagi mõelnud, kui palju kohvi on surmav kogus. Või olete kuulnud, et lahustuva kohvi leiutas George Washington? Arvate, et kofeiinivaba kohv väärib oma nime? Kohvimaailmas leidub palju huvitavaid lugusid ja müüte.

Kohvi kasutati toiduainena

Vanasti segati kohvimarjad rasvaga, et valmistada energiat andev suupiste. Huvitav on lisaks teada ka seda, et kohvimarju kasutati isegi veini tootmisel.

Ajaloost teatakse viit kohvi keelustamise katset

Esmakordselt keelustati kohv Mekas 1511 aastal. Usuti, et kohv stimuleerib radikaalset mõtlemist. Samal ajal, 16. sajandil, proovisid euroopa vaimulikud kohvi keelustada, pidades seda saatanate joogiks. Tänu paavst Clement VIII-le, kes kohvi väga maitsvaks pidas, keelustamist ei toimunud. Vastupidi - paavst koguni õnnistas kohvi, et muuta see 1600. aastal legaalseks.

Ottomani Impeeriumi sultanil on samuti oma roll kohvi keelamisel - kui Murad IV troonile pääses, tegi ta oma südameasjaks kohvi joojate karistamise(karistused varieerusid peksmisest surmanuhtluseni, sama kehtis ka alkoholi ja tubaka tarvitajatele).

1746. aastal keelustas Rootsi kuningakoda lisaks kohvile ka kohvi valmistamise tarvikud.

1777. keelas Preisimaa kuningas Frederick Suur kohvi tarbimise, põhjendades seda kui halba mõju õlle tarbijatele ja tootjatele.

Kohvist on võimalik saada üledoosi

Kohvist surmava annuse saamiseks peab tarbija ära jooma 100 tassi kanget jooki.

Kohv on tegelikult puuvili

Kohviuba, nagu meie seda tunneme, on tegelikult kohvimarja seeme. Kohvioaks kutsutakse seda tänu sarnasusele tavalise oaga.

Kohvijoojatel on madalam Alzheimeri risk

Teadlased on tõestanud, et inimestel, kel on veres suurem kofeiinisisaldus, on väiksem tõenäesus haigestuda Alzheimeri tõppe. Lisaks aitab kohv pärssida diabeeti ja Parkinsoni tõbe. Kohv ennetab ka nahavähki, seda eriti naistel.

Kohv jahtub aeglasemalt, kui lisada piima või koort

Piimakohv jahtub kuni 20 korda aeglasemalt kui tavaline must kohv.

Piima/koore lisamine vähendab ka kofeiini mõju

Inimkeha "imeb" vähem kofeiini, kui jooki on lisatud rasvaprotsendiga piima või koort.

Läbi aegade suurim tassitäis kohvi valmistati Lõuna-Koreas

"Kuuma jooki oli koguni 14 000 litrit. Suurim kogus külma kohvi(5600 liitrit) valmistati 2010. aastal Las Vegases".

George Washington leiutas lahustuva kohvi

Tõsi, see polnud tegelikult USA esimene president, vaid apteekrist nimekaim. Pikka aega kohviga eksperimenteerides arendas apteeker välja "Red E Coffee"- kõige esimese lahustuva kohvi kaubamärgi.

Ainult kohvi lõhnast piisab, et aju ergutada

Grupp teadlasi viisid läbi uuringu ning leidsid, et ainuüksi kohvi lõhnast piisab, et aju ergutada ja stressi vähendada. Veel üks huvitav tõde-pärast kohvi joomist jõuab kofeiin verre kõigest 10 minutiga.

Tumedama röstiga kohvil on vähem kofeiini kui heledal röstil

Kuigi tumeda rösti aroom on tuntavamalt intensiivsem, hävitab röstimise protsess suure osa kofeiinist. Mida pikem on röstimise aeg, seda vähem kofeiini jääb kohviubadesse.

Kofeiinivaba kohv ei tähenda, et selles kofeiini ei sisaldu

200 grammis kofeiinivabas kohvis võib olla kuni 12 milligrammi kofeiini. Võrdluseks tavapärases kohvis võib sama koguse kohta olla kuni 200 milligrammi.

Nimi "kohv" tähendab tegelikult "veini"

"Originaalne kohvi nimetus „qahwah" tuleneb Jeemeni keelest ning tähendab tegelikult "vein". Türgis hakati jooki kutsuma "kahveh", mis kestis sakslaste loodud uue nimetuseni "koffie". Hiljem tuletasid inglased saksa keelest ja nimeks sai kohvile "coffee".

Allikas: Tanel Kalmo, "KohviSemu"