Külmetushaiguste vastu ei ole ravimeid olemas, käsimüügiravimid aitavad vaid haigusnähte leevendada ja kehva enesetunnet parandada. Foto: Marianne Loorents
Nipid
3. detsember 2015, 16:33

Pea gripiteedega piiri

„Külmetushaiguste ravi on sümptomaatiline,” tõdeb Benu Aia apteegi juhataja Liia Saava. „Teisisõnu, haigust saab vaid leevendada ning kui palavik, peavalu ja lihasevalu tõepoolest vaeva valmistavad, siis on sellistest jookidest tõhusat abi,” kinnitab ta.

„Paratsetamool vähendab valu ja palavikku, pseudoefedriin teeb nina lahti, enesetunne paraneb, aga kindlasti tuleb järgida maksimaalset päevast kogust, seda jooki ei tohi juua iga paari tunni tagant,” tõdeb apteeker. Liiga suures koguses gripitee joomisega võib organismile kasu asemel hoopis kahju teha.

„Juba 50 aastat turul olnud paratsetamoolil on valu vaigistav, palavikku alandav ja nõrk põletikuvastane toime, kuid seda võttes peab väga täpselt lubatud kogusest kinni pidama,” rõhutab ka Eesti Apteekrite Liidu peaproviisor Kaidi Sarv. Üleannustamise korral võidakse tekitada maksakahjustus. Lastel tuleb paratsetamooli võtta täpselt ravimiga kaasas oleva juhise järgi kehakaalu alusel.

Teine võimalik ohukoht on eri kaubanimedega ravimite, sealhulgas kombinatsioonravimite koos kasutamine. Tihtipeale ei taju inimesed, et eri raviminimede taga võib peituda sama raviaine. Väga ettevaatlikult tuleks suhtuda ka erinevate põletikuvastaste ravimite (paratsetamool, diklofenak, atsetüülsalitsüülhape, ibuprofeen, ketoprofeen jt) koos manustamisse. Kui nõukogude ajal olid Venemaal väga populaarsed mitmesugused põletikuvastaste ainete kombinatsioonpreparaadid (näiteks tsitramoon), siis nüüdisajal leitakse, et kasu/kahju suhe on neil ilmselgelt negatiivne ning eelistada tuleks ühte toimeainet sisaldavaid ravimeid.