Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
4. detsember 2015, 12:55

Kõrge pulsisagedus puhkeolekus tähendab suuremat suremusriski (1)

Uue uuringu tulemuste kohaselt seostatakse puhkeoleku pulsisagedust suurema üldsuremuse ja kardiovaskulaarse suremuse riskiga isegi nende inimeste puhul, kellel ei ole tavapäraseid riskitegureid südame-veresoonkonna haiguste põdemiseks.

„Selle metaanalüüsi kohaselt kasvas üldsuremuse ja kardiovaskulaarse suremuse risk vastavalt üheksa protsenti ja kaheksa protsenti puhkeoleku iga kümne südamelöögi kohta minutis," kirjutasid Dongfeng Zhang (MD, PhD) Hiinas Shadongis asuva Qingdao ülikooli meditsiinikolledži epidemioloogia- ja tervishoiustatistikaosakonnast ning tema kolleegid ajakirjas CMAJ.

„Üldsuremuse risk suurenes sirgjoonelises seoses koos puhkeoleku suurema pulsisagedusega märgatavalt, kuid kardiovaskulaarse suremuse oluliselt suurenenud riski täheldati 90 südamelöögi juures minutis, mis on kooskõlas südame-veresoonkonna haiguste ennetamise tavapäraselt määratletud tahhükardia künnisega 90 või 100 lööki minutis," vahendab portaal Med24.

Teadlased analüüsisid selle uuringu käigus 46 erinevat uurimust, millest mõõdeti südame löögisagedust puhkeolekus ja üldsuremust või kardiovaskulaarset suremust, võttes arvesse vanust või mitmesuguseid muid tegureid. Analüüs hõlmas enam kui 1,2 miljonit patsienti ja 78 349 üldsuremust 40 uuringust. 

Autorid leidsid, et neil inimestel, kelle südame löögisagedus puhkeolekus jäi 60 ja 80 löögi vahele minutis, oli 12 protsenti suurem üldsuremuse tõenäosus ning kaheksa protsenti suurem tõenäosus surra südame-veresoonkonna haigustesse kui neil, kelle puhkeoleku südame löögisagedus oli 45 lööki minutis. Patsientidel, kelle südame löögisagedus puhkeolekus oli suurem kui 80 lööki minutis, olid vastavad riskiprotsendid 45 ja 33.