Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. detsember 2015, 12:58

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Miks tekib turse? (4)

Alajäseme turse võib olla tingitud veenide puudulikkusest ja kaasneda suurte veenilaienditega või ka rasedusega. Lümfitursed tekivad enamasti siis, kui toimiv lümfisüsteem saab vigastada.

See võib juhtuda õnnetuse ja trauma tagajärjel, kuid ka pärast lõikust ja kiiritusravi, näiteks naistel pärast munasarja-, emaka- või rinnavähioperatsiooni ning meestel pärast eesnäärmevähi operatsiooni. Näiteks rinna ja lümfisõlmede koos eemaldamise ning kiirituse järgselt on eluaegse lümfiturse tekke risk 40% ning see võib kujuneda välja ka aastaid hiljem.

Pärast õnnetust või operatsiooni peaks inimene end ise jälgima ja mõõtma. Mingi turse on alguses loomulik, aga kui see paari nädalaga ei vähene, vaid hakkab mõnes piirkonnas hoopis suurenema, on vaja kindlasti arsti poole pöörduda. Alustada tuleks perearstist, kes suunab patsiendi sise- või taastusraviarsti vastuvõtule.

Kui lümfi kogunemisele kohe tähelepanu pöörata, on võimalik käte-jalgade paisumist ära hoida spetsiaalseid abivahendeid (kompressioonpõlvikud, sukad, sukkpüksid, varrukad jm) kandes.

Kui haigus pikemat aega omatahtsi areneb, ei tulegi sellele piiri ette ja tugeva sidekoestunud turse ümbermõõdust jääb teraapiale vaatamata ikkagi alles 1/3. Haige ihuliikmed võivad paisuda lõputult: jalgade ümbermõõt üle 80–90 cm ja käed üle 40–50 cm. Lõpuks ei ole inimene enam võimeline voodist tõusmagi.

Ravimitega seda haigust seljatada ei anna. Tavaline klassikaline massaaž ja ravivõimlemine ilma survesidemete ja -pesuta võivad koguni kahju teha. Aitab spetsiaalne lümfiteraapia koos kompressioonraviga ja füsioteraapia.

Sidumine on tõhus siis, kui patsient end liigutab, sest nii avaldatakse lümfile survet ka seestpoolt. Kuna lümf liigub palju väiksema survega kui veri, pole ka ohtu, et survesidumiste või survepesu kandmisega vere­sooned kinni pigistataks.

Vahel kardetakse, et kui patsiendil on olnud vähk, võib lümfiteraapia tagajärjel vähk haigest kohast tervesse liikuda. See ei ole nii ning järjest enam on avaldatud ka teadusartikleid, kus on tõestatud, et õigesti tehtud lümfimassaaži ja -teraapia ning vähi taastekke või teise paikme haaramise vahel puudub igasugune seos.