Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
6. detsember 2015, 10:58

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Mis juhtub, kui mul on seened? (13)

Katkised varbavahed, ehmatava välimusega küüned ja ketendav nahapind annavad märku seennakkusest.

Kes mind ründavad?

Seenhaigusi tekitavad eri liiki pärmid ja seened. Need mikroorganismid põhjustavad mitmesuguseid haiguseid. Põhi-süüdlased on dermato­füüdid ja pärmseened, mis moodustavad haigustekitajatest enamiku. Harva põhjustavad naha- ja küünepõletikke hallitusseened.

Haiguse tekitajad

Candida perekonna pärmseened elutsevad nahal ja limaskestadel haigestumisohtu tavaliselt tekitamata. Probleemid ilmnevad pärmseente liigsel paljunemisel, mille tagajärjel tekib põletik – kandidoos. Üks selle levinumaid vorme on tupeseen, mida iseloomustab sügelus, kipitus ja ebameeldiv voolus.

Dermatofüütia on seenhaigus, mille võib saada teiselt inimeselt, ümbritsevast keskkonnast või isegi loomadelt. Aeroobsed seened dermatofüüdid kasutavad toiduks naha sarvainet ning kahjustavad küüsi, nahka ja juukseid. Need seened vajavad paljunemiseks sooja ja niisket keskkonda.

Seetõttu on varbavahed ja kubemevoldid üks ohustatumaid piirkondi. Jalaseene tunneb tavaliselt ära neljanda ja viienda varba vahel paiknevate sügelevate villide järgi, mis aja möödudes levivad teistesse varbavahedesse.

Nahk hakkab ketendama ja varvaste vahel kihiti eemalduma. Pindmist seennakkust, mis avaldub tihti pruunikaspunaste täppidena ülakehal, tekitab samuti pärmseen.

Seenesõbralik keskkond

Kui immuunsüsteem on hõivatud kroonilise haigusega, on organismi üldine vastupanuvõime nõrgem ja kergemaid haigusi võib ette tulla seetõttu rohkem.

Esmatähtis on igapäevaselt hügieeni eest hoolitseda. Põhiliselt loob seenhaiguste avaldumisele soodsama keskkonna umbsete jalanõude kandmine ning niiskes ja soojas keskkonnas viibimine. Ka intensiivne sportimine soodustab seenhaigusi, sest küüntele võivad tekkida mikrotraumad ja higistamine loob seentele parema keskkonna.

Antibiootikumide võtmine põhjustab muu hulgas pärmseente vohamist seedetraktis ja tupepõletikku.

Tõhus ravi

Haigustunnuste ilmnemisel tasub nõu pidada perearstiga, kes võib nahaarsti juurde suunata, või minna erakliinikusse otse eriarsti jutule. Seenhaigust ei ravita paari päevaga, see vajab nädalate-, vahel isegi kuudepikkust kuuri. Ravi eesmärk on hävitada eosed täielikult ning esmased paranemistunnused on alles pool võitu. Küünekahjustuste täielik paranemine võtab aega erinevalt – mõnel vähem, teisel rohkem.

Õigeaegne ravi on aga tähtis, sest unarusse jäetud tõbi võib levida muudesse kehapiirkondadesse, tekitada tüsistusi ja nakatada teisi inimesi.

Kas seenhaigusi saab vältida?

Mitte ühegi haiguse riski pole võimalik täiesti kaotada, aga üht-teist kasulikku saab seenhaiguste vältimiseks ise ära teha küll.

Ära kasuta teiste inimeste jalanõusid ega käterätte, sest haigustekitajad võivad just sel moel levida.

Kõikides pesemisruumides on tarvilik desinfektsioonivahend.

Ujulates, saunades ja spordiklubi riietus-ruumides on kasulik kanda vastavaid jalanõusid.

Tark on maniküüri- ja pediküüritarbeid teistelt mitte laenata ega enda omi mitte kasutada anda.

Jalgu saab desinfitseerida vastavate pulbrite või pihustusvahenditega.

Jalad on vaja pärast pesemist korralikult ära kuivatada ja vältida tuleb nende hõõrdumist, et vähendada mikrohaavandite tekke riski.